Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив на европейските борси с над 8% след решението на ЕЦБ

ЕЦБ остави лихвите без промяна, увеличава покупките на активи със 120 млрд. евро

ЕЦБ също така се ангажира да осигури допълнително "евтино" финансиране на търговските банки

Европейска централна банка във Франкфурт
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка реши да остави основните си лихвени ставки непроменени, но увеличава временно покупките на еврооблигации по програмата за "количествени улеснения"  с общо 120 млрд. евро до края на настоящата година и ще предложи допълнителни операции за дългосрочно рефинансиране на търговските банки.

На днешното си редовно заседание ЕЦБ запази без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00% и заемната си лихва на ниво от 0,25%.

Тя остави без промяна депозитната лихва от -0,5%, след като тя беше понижена с 10 базисни пункта през миналия септември. Това означава, че на свободните резерви на търговските банки от еврозоната ще продължи да бъде налагана "наказателна" лихва от 0,5 на сто.

ЕЦБ ще осъществи и допълнителни покупки на нетни активи в размер на 120 млрд. долара, в комбинация със съществуващата програма за закупуване на активи (APP, известна като "количествени улеснения"), за да подкрепи икономиката и финансовия сектор "във времена на повишена несигурност".

ЕЦБ също така се ангажира да осигури допълнителни операции за рефинансиране на търговските банки.
"Въпреки че Управителният съвет не вижда съществени признаци на напрежение на паричните пазари или недостиг на ликвидност в банковата система в резултат на пандемията от коронавирус Covid-19, тези мерки ще осигурят ефективна подкрепа в случай на нужда", заяви централната банка след края на днешното заседание.

"Тези операции ще подкрепят банковото кредитиране за тези, които са засегнати най-много от разпространението на коронавирус, и по-специално малките и средните предприятия“, се казва в изявлението на ЕЦБ.

ЕЦБ отбеляза, че ще прилага и по-благоприятни условия при операциите за дългосрочно рефинансиране на търговските банки (известни като TLTRO операции) за осигуряване на незабавна ликвидност, като тези условия ще важат през периода от юни 2020 г. до юни 2021 г. при лихвен процент, който ще бъде с 25 базисни пункта под лихвата по рефинансиране (или годишна лихва, която може да удари дъно от -0,75%).
Очаква се шефът на ЕЦБ Кристин Лагард да предостави по-подробни детайли относно предприетите от банката мерки на редовната пресконференция от 15:30ч. българско време.

Днешните решения на ЕЦБ идват само ден, след като Световната здравна организация определи за пръв път, че има пандемия на коронавирус Covid-19 в глобален план, и след като преди това други водещи централни банки като Федералния резерв на САЩ и Английската централна банка намали извънредно основните си лихвите ставки с по 50 базисни пункта.

Европейските борси задълбочиха днешния спад след решението на ЕЦБ да запаси основните си лихвените ставки непроменени.

След края на заседанието на ЕЦБ общият индекс Stoxx Europe 600 вече се срива с 8,42%, немският DAX 30 - с 8,12%, френският CAC 40 - с 8,67%, британският FTSE100 - със 7,6%, италианският MIB - със 7,9% и испанският Ibex-35 - с цели 8,85%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени