Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ мъстят с удари в Ирак за обстрел с жертви

Изглед към строящото се летище на Кербала, където бе убит един цивилен и ранен друг при американските удари.
Снимка: Ройтерс

Американските военни нанесоха въздушни удари по обекти на проиранска група в Ирак след смъртта на двама американци войници и един британски при ракетен обстрел в сряда, предаде АФП.

Мишена са били пет оръжейни складове на „Катаиб Хизбула“ на цялата територия на Ирак, съобщи Пентагонът. Тези военни складове включват обекти, където са били складирани оръжия, използвани за нападения срещу американски и коалиционни войници, пише в съобщението.

Пентагонът уточнява, че ударите в нощта срещу петък са били „защитни, пропорционални и пряк отговор на заплахата от подкрепяните от Иран шиитски милиции“.

Американският военен министър Марк Еспър заяви по-рано, че САЩ „няма да толерират атаки срещу наши хора, интереси или съюзници“ и че всички опции са на масата, след обстрела с 18 ракети по коалиционната ВВС база в Таджи, при която бяха убити тримата военни.

Тази атака бе 22-рата по обекти на САЩ в Ирак, включително посолството на САЩ, от края на октомври.

Никой не пое отговорност за нея, но Вашингтон обвини подкрепяни от Иран групи, участващи в мрежата „Хашед аш Шааби“, която включва и „Катаиб Хизбула“.

Иракските военни обявиха днес, че американските удари са били убити един цивилен, трима военни и двама полицаи. Ранени били 11 иракски бойци, някои от тях тежко. Цивилният бил готвач, работещ на незавършеното летище на Кербала, където бил ранен още един цивилен.

Реакции от Лондон и Техеран

Великобритания нарече американските удари „пропорционален отговор“.

Иран обаче предупреди президента на САЩ, Доналд Тръмп да не предприема „опасни действия“.

„САЩ не могат да обвиняват други да последиците от незаконното си присъствие в Ирак и реакцията на страната на убийството на иракски командири и бойци“, заяви Абас Мусави, говорител на иранското външно министерство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна