Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две комисии в НС приеха проектозакона за извънредното положение

Предлаганият от управляващите Закон за мерките по време на извънредното положение събра мнозинство на първо четене, но преди второто ще бъде преработван

| обновено на 17.03.20 в 17:55
Правосъдният министър Данаил Кирилов на заседанието на правната комисия на парламента.
Снимка: БТА

С 15 гласа „за“, 7 „въздържал се“ и без нито един глас против правната парламентарна комисия прие на първо четене проекта на ГЕРБ за Закон за мерките за извънредното положение.

Само депутатите от БСП гласуваха „въздържал се“ за мерките,  с които се предлагат наказания за медици, които отказват да лекуват болни с коронавирусна инфекция, затвор и високи глоби за фалшиви новини, дава се право на работодатели да пускат в платен и неплатен отпуск служителите без съгласието им. Със закона за извънредното положение се променят 13 други закона.

На заседанието със свои предложения присъстваха представители на адвокатурата и на работодателски организации. Те призоваха, въпреки извънредната ситуация, предлаганите промени да бъдат внимателно прецизирани. За същото настояваха и от опозицията и обявиха, че преди второто четене ще внесат свои законодателни предложения.

Днес и здравната комисия в НС прие законопроекта с 14 гласа „за“ и 7 въздържали се.

От БСП поискаха между първо и второ четене на законопроекта да се преразгледа текст от Наказателния кодекс, според който се наказва с пробация до 1 година или глоба от 300 до 1000 лв. медицинско лице, което не окаже помощ на болен по време на епидемия и се стигне до смъртен случай.

Проф. Георги Михайлов от парламентарната група на БСП заяви, че така се създава възможност българските лекари да бъдат наказвани, докато медицинските специалисти критикуват липсата на реални оперативни решения за изпълняването на техните задължения.

„Дума не се казва за евентуални, каквито вече се извършват по знанието на цялата нация, спекулативни действия в областта на търговията“, подчерта още той.

Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова подкрепи предложението на БСП и според нея този текст следва да бъде променен. 

Според главния прокурор Иван Гешев законопроектът е "крайно демократичен". Обвинител номер едно смята, че предвидените мерки вече не са достатъчни. Като се позова на информацията, до която в качеството си на главен прокурор има достъп, той предупреди, че времето за радикални действия изтича.

Според главния прокурор трябва не да се въвеждат задължителни здравни застраховки при пътувания в чужбина, а пътуванията да се забранят. Както и пътуванията вътре в страната. Той се обяви за пълна карантина за Банско, която по-късно стана факт, а министър Ангелкова издаде заповед, с която се спират всички дейности по Закона за туризма  - тоест прекратяват  се всички туристически пътувания.

Законопроектът за мерките при извънредно положение влиза утре в пленарната зала.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна