Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банско под карантина - уравнение с много неизвестни

| обновено на 19.03.20 в 14:20
Улиците на планинския курорт опустяха.
Снимка: БТА

200 туристи бяха настанени спешно в един от хотелите на Банско, след като се оказаха на улицата. Почти всички от тях са чужденци.

Много българи, освободени от работа в курорта, не успяха да излязат от града, който вече трети ден е под карантина.

Към момента не е ясно защо туристите са напуснали хотелите, в които са били и имало ли е организация за тяхното ескортиране.

Съюзът на туристическия бизнес в града е организирал настаняването им.

Второ денонощие без подслон останаха и стотици българи, които бяха освободени от работа заради стресовото приключване на зимния сезон. Някои са напуснали квартирите си, други са били изгонени.

Те настояват да им бъде направен преглед на контролно-пропускателния пункт от медицинско лице и да се приберат у дома.

“Няма къде да се върнем – нито напред, нито назад“.

Искаме да се приберем в Бургас и ако трябва да седим там под карантина, ние нямаме нищо против да ни затворят и да си седим вкъщи. Просто тук няма къде да останем. Защо нашата държава ни изолира в някакво пътно пространство, вечер става минус пет градуса“, коментираха те.

Община Банско обяви горещи телефонни линии в помощ на хора, имащи нужда от медицинска и хуманитарна помощ.

Забранителните мерки в града станаха още по-драстични. Само по един човек от семейство може да отиде до хранителен магазин, аптека, бензиностанция или банкова институция.

Засилено е присъствието на полицията и жандармерията около града заради опити да се пробие карантината през зелена граница.

"Животът изведнъж стана по-спокоен. Разбрахме, че всичкото това бързане – може да се живее и без него. Животът се промени много за всички" - така описва ситуацията в Банско Зорка Тумбакиева, представител на туристическия бранш в града. 

Банскалии приемат спокойно ситуацията, смята Тумбакиева. За бизнеса това означава много малко доходи. "Със сигурност ще има хора, които не знам дали ще могат да се „изправят” след този сезон", отбеляза тя.

Като мярка карантината е закъсняла, подчертава Тумбакиева. „Не се заблуждаваме, че случаите в Банско не са три, че коронавирусът е в Банско повече от месеци и всички ние сме потенциални носители. Имайки предвид здравеопазването в България, превенцията е най-добрата мярка.”

Общината е раздала на останалите към този момент туристи документация на английски език, за да ги информира за ситуацията. Туристите в хотелите се изхранват с кетъринг. Храна не липсва по магазините, допълни Зорка Тумбакиева.

Ще бъде много тежко, нямаме видим хоризонт, от който ще започнем да работим, посочи Малин Бистрин от Съюза на туристическия бизнес в Банско.

Бъдещите ни резервации буквално са изтрити като с гумичка.”

„Като се парализира туристическата индустрия в града ни, ние оставаме без работа и без приходи”, допълни Бистрин.БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна