Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Независими артисти с писмо до институциите за защита на правата им

Снимка: pixabay.com

"Независимите артисти, които работят на свободна практика, са една от най-уязвимите групи в една такава форсмажорна ситуация. Те нямат заплати, нямат социални и пенсионни осигуровка. Тъй като няма в държавата и закон за изпълнителските изкуства, както има в повечето страни, е наложително да се защитят и техните права". Това каза пред БНР Веселин Димов от Асоциацията за свободен театър по повод писмото на независимите артисти до министъра на културата Боил Банов и министрите Томислав Дончев, Владислав Горанов, както и до председателката на НС Цвета Караянчева. В него те настояват за разговор, в който да се направи анализ на загубите и да се прецени как да бъдат компенсирани.

Димов изрази надежда да бъде предвидена финансова компенсация, защото много от представленията не могат да се играят. Той даде пример с Германия, където предварително, преди да се направи точен анализ, е предоставена финансова помощ.

Той изтъкна, че в страните, където има закон за изпълнителските изкуства, нещата вървят по процедура, но там, където няма - се провеждат дискусии, за да се вземат решения.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Веселин Димов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна