Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светла Василева, КНСБ: Завърналите се от чужбина сезонни работници да помогнат тук

Снимка: Архив

Завърналите се от чужбина сезонни работници могат да се включат с помощта си тук, за да се намали ефектът на хроничния недостиг на работна ръка в земеделието. За това апелира Светла Василева, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ.

„Тъй като навлизаме в сезона на селскостопанската работа, са необходими изключително много работници. Мисля, че тези хора, които в Европа, предполагам, са добри работници и едва ли могат да стоят вкъщи един или два месеца, могат да влязат спокойно в тези фирми, ферми на селското стопанство, където могат да бъдат полезни. Те най-вече излизат от България заради ниското заплащане, но сега ситуацията е съвсем различна. Дори в Европа се затварят фирми. Едва ли и там имат достатъчно приходи европейските работодатели, за да им дадат добро заплащане. Така че е добре всички, където са, да имаме абсолютна солидарност и да си помогнем едни на други. Много често селското стопанство ни е извеждало от криза."

Разпространението на коронавируса може да парализира много предприятия и ферми и да застраши трудовите и социалните права на работещите в хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство. Това от своя страна би могло да затрудни производството както за вътрешния, така и за външния пазар.

Държавата в настоящата ситуация излиза с доста адекватни и навременни мерки, смята Светла Василева.

Земеделската земя, особено обработваемата, не може да чака и да се съобразява с една такава епидемия, която е страшна за хората, за всички работещи”, коментира тя пред „Хоризонт”.

Засега в селско-стопанския сектор все още има спокойствие. Предстои сеитба на пролетниците. Някои ще бъдат затруднени заради доставките на семена, препарати, горива, посочи Светла Василева.

„Голяма част от тях са запасени и могат да започнат този процес. Там работещите са на открито и по един в машина и смятат, че могат да си проведат този сеитбен процес. Ние все пак трябва да заложим в земята, за да получим необходимите доходи.”

Завръщащите се от рискови страни сезонни работници са подложени на риск за здравето, допълни Василева. „При тях трябва да се спазват доста сериозни мерки, защото тази зараза трябва да бъда предотвратена”, коментира тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна