Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кино в длан" търси въздействащи 5-минутни филми, заснети с телефон

Снимка: mkino.org

Първият фестивал за филми, направени с мобилни телефони - "Кино в длан", е пред петото си издание. Той е обърнат към младите, независими филмови творци, готови да експериментират с модерните технологии.

До 31 март 2020 г. организаторите от Народно читалище „Добри Войников“ (Шумен) и киноклуб „Мадарски конник“ очакват новите кандидати за нарасналия награден фонд на единствения конкурс от този род в нашата страна.

Регламентът на фестивала не поставя никакви жанрови или тематични ограничения, подчерта в ехфира на Радио София кинокритикът Александър Донев, койтоот създаването на фестивала е председател на журито.

„Желанието ни е да стимулираме хората да разкажат за света около тях. И сегашната ситуация може да е повод и тема. Най-важна е автентичността и способността да въздействаш чрез филмчето, да предаваш чувства и енергия.“

По думите на Донев и 5 минути са достатъчно, за да се предадат големи идеи.

Техническото средство за заснемане на филма трябва да е мобилен телефон или таблет и филмът да е с продължителност до 5 минути. Може да се обработи и на домашен компютър.

Чуйте още за фестивала в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна