Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Татяна Янчева: Ситуацията изисква здрав разум, не може да се реагира с емоция


Пандемията от коронавирусът оказа изключително влияние в света на спорта. Бяха отменени или отложени почти всички състезания, включително световни и европейски шампионати, част от които бяха квалификации за Олимпийските игри в Токио това лято. Беше спрян и тренировъчният процес.

Всички тези мерки освен на физическата форма, се неминуемо се отразяват и на психиката на спортистите, смята проф. Татяна Янчева – зам. ректор по научната и международната дейност в Националната спортна академия „Васил Левски“ и преподавател по психология във висшет спортно училище.


„Това е една много тежка ситуация за всеки един човек. Това е нещо, което не може да не се отрази на спортистите. Това е нещо, което не сме преживявали. Това е първото условие за повишена тревожност. Много хора трудно се справят – със страха, с ограниченията, с последствията на социалната изолация, с вътрешното осмисляне и приемането на тази ситуация. Това изисква много личностни ресурси.

Специално в спорта ситуацията се усложнява с много други обстоятелства. Възможността да не можеш да се занимаваш със спорт им се отразява сериозно на спортистите. От друга страна трябва да отчетем и факта, че това е олимпийска година. Много наши спортисти, които се готвят за Олимпиадата в момента са поставени при изключително тежки условия“, сподели проф. Янчева и допълни:


„Първо – неяснотата за това дали Игрите ще се проведат или не, неизбежно рефлектира върху психиката, а и върху цялостното поведение на състезателите, на треньорите, на цялата спортна общественост. Неопределеността винаги по-високо ниво на стрес. Няма как това да не разстрой подготовката до известна степен, въпреки че спортистите от това ниво са много по-устойчиви психически, достатъчно мотивирани. Участието на Олимпиада е най-висшата цел за всеки един спортист от този ранг, но това няма как да не се отрази“, сподели още психологът на националния отбор по художествена гимнастика – ансамбъл.

„Като се сложи и страха от заболяване, ситуацията се усложнява още повече. Така, че това в още по-голяма степен изисква много здрав разум, вътрешно приемане на ситуацията и търсене на ресурси за справяне с нея. Тук с емоции не може да се реагира.

Според мен Олимпиадата не би трябвало да се проведе. Целият график на подготовката и на състезанията е нарушен. Това не е въпрос на две тренировки, това е строго планирана подготовка, насочена към най-голямото състезание – Олимпийските игри. Да не говорим за тези, които още нямат квоти. За това въобще не се говори. Как, кога ще се покрият тези квоти, ще има ли достатъчно време. Тези, които имат вече квоти, няма как да задържат формата си толкова дълго време.

Има и страх от събирането на толкова много хора на едно място.

Всичко това поражда много голямо напрежение, но ситуацията е за всички“, завърши проф. Янчева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени