Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зъболекарите в условията на извънредно положение

Николай Шарков: Зъболекарите очакват личните си предпазни средства

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Предстои още много работа за овладяване на кризата, защото сме в самото начало на епидемията в България. Това заяви пред "Хоризонт" д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз. Представител на съюза ще бъде част от новия медицински съвет към правителството, който ще работи по време на епидемията с коронавируса.

Медицинският съвет ще вземе решение за ролята и действията на лекарите по дентална медицина за преодоляване на пандемията и защитата на здравето на пациентите, уточни Шарков пред "Хоризонт".

Повечето от лечебните заведения на зъболекарите работят. Тези, които са затворили, са го направили заради привършването на личните предпазни средства и липсата на дезинфектанти, обясни той в предаването "Преди всички".

Става дума за комплекти от лични предпазни средства, а не само за обикновените маски. Със затварянетона границите е спрял е вносът. Така денталните депа не могат да снабдяват зъболекарите, допълни д-р Шарков.

Дадена е заявка до Министерството на здравеопазването за необходимите количества за персонала на денталните клиники за срок от 1 месец, уточни председателят на Зъболекарския съюз. „За да може да се опази самият зъболекар и да не стане причинител за разпространение на инфекцията.”

Чакаме изпълнението. В момента се изпълняват заявките за болниците. Но и ние сме на първа линия и може да стане при нас много страшно”, посочи още Николай Шарков.

Пациентите първо да звънят по телефона, да не отиват в кабинетите, където не могат да се събират повече от двама едновременно, съветва Шарков. Идеята е да се обслужват само пациенти с неотложни нужди, останалите да се отсрочат.

Ще бъдат върнати пациентите, ако личните предпазни средства не са налични в клиниките”, предупреди Николай Шарков.

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!