Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български сайт събира най-важното за коронавируса от световната практика

Повече от 40 професионални преводачи са доброволци по проекта

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доброволци превеждат и публикуват научна информация за болестта Covid-19 на специално създаден сайт

Над 40 професионални преводачи и 20 медицински специалисти захранват с информация специализирания сайт. Те са ангажирани основно с търсене на информация в чуждестранни източници и подбор на най-полезните статии.

"Няма заплащане за това, което правят тези хора и аз точно затова съм изключително вдъхновена и обнадеждена от това, което се случва. Огромно количество хора за много кратък период от време се присъединиха към този проект напълно доброволно и осъзнато, че те ще вложат големи усилия, които няма да се възвърнат във финансов аспект. Надяваме се ползата, която ще донесе този проект, да бъде от друго естество", каза в предаването "Хоризонт до обед" Надежда Цекулова, инициатор на създаването на сайта.

По-популярни са публикациите, които са написани на по-достъпен език и засягат повече общата публика и начина, по който всеки от нас отговаря на предизвикателството да се предпази от заразата.

"Ние съвсем умишлено и целенасочено сме много предпазливи в промотирането на този сайт и се стараем да влагаме усилия в това да запознаем различни групи медици с него и да ги насърчим да го разпространяват между своите колеги, а не да го правим популярен за обща публика", допълни Цекулова.

Не се търси висок трафик при прочитането на статиите, защото писането е доброволно усилие.

"Идеята е тази информация да е достъпна за хората, които наистина могат да намерят полезното зрънце в нея за себе си, да им помогне в тяхната всекидневна работа", изтъкна Цекулова.

В момента науката няма време да измине обичайните пътеки. На специалистите, които се сблъскват с пациентите всеки ден, е необходимо да се окаже бързо помощ, изтъкна тя.

"На тях им трябва вариант, който, макар и не най-добрият и най-съвършеният, да им даде инструмент за работа буквално сега и веднага. И точно това е причината голяма част от публикациите, които излизат по темата коронавирус, да са много далеч от това, което ние сме свикнали да наричаме медицинска наука, да не се базират на стандартните критерии, които се прилагат, когато едно проучване трябва да бъде легитимирано като медицинско доказателство. В огромната си част третират малко на брой случаи и целта им е по-скоро да очертаят възможности, за да имат предвид клиницистите тези възможности, когато вършат своята всекидневна работа", коментира Надежда Цекулова пред БНР.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна