Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

89 жертви на коронавируса за ден във Великобритания

| обновено на 25.03.20 в 05:04
Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рекорден брой - 89 души починаха от коронавирус за един ден във Великобритания. Наложените строги мерки за социално дистанциране обаче изглежда не се спазват, тъй като много хора отидоха на работа и през вчерашния ден, претоварвайки градския транспорт, който е силно ограничен.

Броят на жертвите от коронавируса в Обединеното кралство достигна 424 души. Министърът на здравеопазването Мат Ханкок заяви, че на работа могат да ходят само онези, които не могат да я вършат вкъщи, но това не внесе особена яснота в коя група попадат строителните работници, които продължават да ходят по обектите.

Според Ханкок те могат да продължават да работят, стига да са на 2 метра разстояние, но това изявление бе сметнато от мнозина за напълно безотговорно. Самите строителни работници заявиха, че не могат просто да си останат по домовете, защото няма да им бъде платено. 5 000 служители на транспортна полиция бяха разположени по станции на метрото и по гарите в Лондон, за да припомнят на хората, че трябва да пътуват само, ако това е абсолютно наложително.

Мат Ханкок призова за набиране на 250 000 доброволци в помощ на здравеопазването. 11 000 бивши медици се завърнаха в здравеопазването, а 24 000 студенти последна година също ще окажат помощ.

В същото време обаче се появиха сведения, че много лекари са готови да напуснат, защото са изложени на голям риск поради липсата на адекватно защитно облекло и оборудване.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!