Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Адил Кадъм: Педиатрите не разбират забраната децата да излизат навън

По време на извънредното положение децата са затворени у дома, защото излизането им е ограничено.
Снимка: Pixabay

Повечето от педиатрите не разбират забраната за излизане на децата навън, наложена от разпоредбите за извънредното положение. Това коментира в предаването „Преди всички” д-р Адил Кадъм, педиатър в Специализираната детска болница „Иван Митев” в София. Тя се позова на препоръката на Световната здравна организация да не се прекъсват разходките в парка, спортуването, карането на колело при спазване на физическа дистанция от поне 2 метра.
Запитана могат ли родителите да извеждат децата си на открито, ако спазват тези предписания, д-р Кадъм посочи, че „на теория и медицински да, но в момента законовото положение в рамките на извънредното положение не го позволява”.

Д-р Кадъм определи противопоставянето между Медицинския съвет към правителството и Националния оперативен щаб като „абсолютно безсмислено на фона на едно общество, което и без това е изпаднало в масова истерия”.

„Медицинският съвет може по-скоро да препоръчва, но крайното решение накрая го взима щабът. Истината е, че са поставени в положение накрая щабът да решава, а щабът има страшно много погрешни решения в последните седмици, които ние като хора, работещи директно полевата дейност, можем да си систематизиране в един доста дълъг списък”, коментира тя.

Д-р  Адил Кадъм нарече „също толкова вредно” по няколко пъти на ден да се изнася статистика за заразените, която се отразява на психичното състояние на хората в настоящата ситуация. „Защото позитивна проба не означава болен, болен не означава тежкоболен и тежкоболен не означава критично.”

Относно казуса с детето от Велико Търново, чийто случай бе широко огласен в социалните мрежи след сигнал на родителите, Адил Кадъм посочи, че е трудно да се дават съвети на родители, когато детето им е болно и най-вече, когато детето не е често боледуващо. Родителите на деца с хронични заболявания са по-рационални и те имат изработен механизъм на работа с лекарите, допълни тя.

Д-р Кадъм посъветва родителите, ако имат притеснения за медицинската грижа за детето си, първо да говорят с неговия личен лекар и с ръководителя на клиниката, в която лежи то. Много е важно още при постъпване в лечебното заведение да се съобщи, ако едно дете не е ваксинирано, защото това променя насоките на диагнозата.

„Никой няма да седне да се заяжда или да съди родител, когато приема болно дете, но е много важно да се каже, че това дете не е имунизирано, защото това за нас променя реда и вида на изследванията за диференциалната диагноза”, коментира д-р Адил Кадъм.

Цялото интервю е в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020