Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова платформа свързва доброволци с възрастни хора, помагат им за покупки

Заявка на необходими продукти може да се направи и по телефона

Снимка: БТА

Новосъздадена платформа помага на хора, изпаднали в затруднено положение. Платформата започна да работи преди 3 дни. Вече са изпълнени няколко заявки.

"Първата заявка беше на човек на 68 години с инсулт, който е поставен под карантина в дома си. Сравнително тежък случай - човекът 3 дни не беше ял, тъй като е доста изпълнителен. Наистина не беше напускал дома си", разказа в предаването „Хоризонт до обед“ Ивайло Мирчев, компютърен специалист, организатор в pomogni.net и създател на мобилното приложение.

Платформата работи с два типа хора. Едните са тези, които се нуждаят от помощ, обикновено възрастни хора, които не могат или не е желателно да напускат дома си. Другата група са доброволците.

"В платформата от една страна се регистрират възрастните хора и от другата - доброволците. Всеки възрастен човек, който се регистрира, може да си направи автоматично заявка от какво има нужда", поясни Мирчев.

При регистрацията трябва да се посочи адрес, на който доброволците да занесат хранителни продукти. Заявка може да се направи и на номер 0888 366 694.

"Зад този телефон стои друг доброволец, който прави самата заявка електронно. По този начин ние не нарушаваме ритъма и философията на работа на самата платформа - да свързва доброволците с възрастните хора и едновременно с това не затрудняваме възрастните хора", допълни Ивайло Мирчев.

Възрастните могат да се обадят на мобилния телефон на платформата, да посочат адреса и продуктите, от които има нужда.

Мобилното приложение е безплатно.

"Няма да бъде платено по никакъв начин това приложение, нито в бъдеще, нито в момента. Включително имаме планове за него вече и след отминаване на кризата, защото то и тогава може да бъде полезно. Може да се ползва от Социалния патронаж, от БЧК. Като свързваща платформа може да се ползва от всички тях. И ще остане безплатно със сигурност", увери Ивайло Мирчев.

Регистрацията в приложението може да се извършва само от български мобилен номер.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна