Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Народното събрание спира редовните си заседания заради коронавируса

| обновено на 26.03.20 в 15:15
Предложението за спиране на редовните заседания на НС предизвика бурни дебати в пленарната зала.
Снимка: БГНЕС

Заради пандемията от коронавирус Народното събрание реши да преустанови редовните си заседания и ще се събира само за законодателство, свързано с въведеното извънредно положение и за гласуване на неотложни законодателни промени. Решението беше остро оспорено единствено от БСП.

Освен редовните заседания се преустановява и редовният петъчен парламентарен контрол, като отговорите на министрите на въпросите на депутатите ще бъдат само в писмена форма.

Парламентарните комисии обаче продължават нормалната си работа.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обясни извънредната мярка за спазване на препоръките на Националния оперативен щаб за социална изолация.

Караянчева изрази опасенията за автоматично блокиране на Народното събрание при евентуален случай на установяване на коронавирус сред депутати:

"Covid-19 не подбира нито по партийна, нито по социална, нито по религиозна, нито по етническа принадлежност. Не можем да искаме цялата страна да е под карантина, която все повече се затяга, а ние показно да нарушаваме всички предписания за социално дистанциране. Приехме най-важните закони, които да помогнат на страната да преодолее кризата възможно най-леко. Сега е време и ние да се подчиним на тези закони, сега е времето да се отървем от илюзиите и на първо място от илюзията за изключителност. И не можем да станем разпространители на тази зараза".

Съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание парламентът може да се свиква на заседание по всяко време от председателя - по негова инициатива, по искане на 1/5 от народните представители или минимум 48 депутати, по искане на президента и по искане на Министерския съвет.

Въпреки това решението предизвика бурни разисквания в пленарната зала, след като БСП остро се противопостави на мярката и я окачестви като абдикация, дори като диктатура.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви:

"Слагате венеца на безконтролната власт. Днес ще използвате този период - на абдикация на Народното събрание от работа, за да заметете следите на свършеното, откраднатото в последните четири години".

Валери Жаблянов допълни:

"Под този предлог вие искате да се отървете от най-висшия представителен орган на републиката. Вие искате да управлявате с укази, вие искате да управлявате с пресконференции…. Да се откажете от това, за което са ви избрали българските граждани - вие слизате не само под отговорността на историческия момент, вие слизате под вашата собствена съвест".

Позицията на БСП срещна отпор на всички парламентарни групи и на независими депутати - ГЕРБ, ДПС, „Обединени патриоти“ и „Воля“ ги обвиниха в преследване на тяснопартийни интереси.

Йордан Цонев от ДПС остро възрази на твърдението, че парламентът се разпуска: "Откровена лъжа", заяви той.

От дебатите стана ясно, че още следващата седмица по водеща инициатива на ГЕРБ парламентът ще заседава извънредно за промени в Закона за енергетиката, за да се прокарат законодателни промени след ревизираните от "Газпром" цени на природния газ. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.