Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат Албена Белянова: Грозно е служител на народа да нарича част от него "маргинали"

Адвокат Албена Белянова сезира Комисията за защита от дискриминация заради коментар на финансовия министър Владислав Горанов, в който той използва квалификацията „маргинали" спрямо хора, упражняващи свободни професии.

Със сигурност моята жалба не е единствената, посочи Белянова в предаването "Преди всички".

„Не смятам, че хората ще останат безразлични в бъдеще при подобни изказвания. Не смятам, че всички трябва да излезем по улицата, на палатки като майките от „Системата ни убива”, за да може някой наистина да осъзнае, че е грозно и недопустимо по този начин да се отнасят представителите на народа с народа.”

„Това е и обида, но със сигурност в такъв безпрецедентен момент, когато всички ние трябва да се подкрепяме, е вид тормоз и дискриминация. Включват се и нотариуси, и дейци на културата, науката и образованието, и медицински специалисти, и всички хора със свободна професия. По този начин да бъдат третирани, и то от човек с власт, който за десет години не е осъзнал, че той служи на народа, а не обратното, е дискриминация”, подчерта юристът пред "Хоризонт".

Адвокат Белянова уточни, че жалбата е заведена в Комисията за защита от дискриминация, срокът е 30-дневен, но може да бъде удължаван, особено в настоящия момент.

„Това, което ми е правело впечатление в практиката на комисията е, че когато се касае за висш държавен служител, много често жалбите биват отхвърлени”, коментира юристът.

Албена Белянова смята, че за членовете на комисията вероятно е трудно да бъдат „безкрайно обективни”, защото структурата е част от изпълнителната власт. „В крайна сметка има и съдебен контрол, ще се надяваме на справедливо решение”, изтъкна тя.

Цялото интервю е в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна