Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Бояджиев-син посвети симфония на българските медици, борещи се с коронавируса

Снимка: личен архив

Композирането е самотно занимание. В условията на дългосрочна карантина и социално дистанциране композиторите няма нужда да променят твърде много своите навици, и все пак - може ли човек да намира вдъхновението в този тежък момент?

Румен Бояджиев-син сподели собственото си усещане в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт": "Композиторът далеч не е като монах, който се е изолирал изцяло и се е посветил на вярата в Бога. Композиторът непрекъснато търси възможности да се зареди от обществото. И тук идва най-голямото предизвикателство за нас - да използваме вътрешния си свят, който сме затворили като в консерва, който сме събирали. Това са нашите духовни спестявания."

"Вие знаете, че ние се храним от света - от хората, от съдбите, от смеха, от тъгата, от любовта. Усещаме - като лист хартия сякаш преминава през нас аурата на обществото. И на мен ми е по-лесно да пиша тогава, когато съм сред хората - като се прибера вечерта, да работя цяла нощ, изпълнен с впечатления от това, което се е случило през деня." - споделя още композиторът и добавя, че се намираме в период на равносметка, "когато на едната страна на везната поставяме страха, притеснението, ужаса от това, че всичко е възможно да се случи и ние да бъдем в много тежко състояние, а от другата страна на везната е това, че подобни събития водят до нещо като рестарт на духовните ценности".

В момента Румен Бояджиев-син пише Камерна симфония за струнни инструменти. Тя ще бъде в пет части, а на заглавната й страница вече е изписано:

"Симфонията се посвещава на всички български лекари и медицински сестри, борили се за нашето здраве и оцеляване, рискувайки тяхното!"

Като мото на творбата авторът е избрал думите на Сократ: "Ако живееш само за себе си, ти си излишен товар на земята."

Какво е подтикнало Румен Бояджиев-син да го направи - чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна