Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Диян Стаматов: Няма основание заплатите в просветата да не се плащат

Диян Стаматов
Снимка: Ани Петрова, БНР

През времето на дистанционно обучение учителите и директорите се оказаха в доста отговорна позиция, но и в сферата, която е най-добре финансово гарантирана и защитена. Бюджетите на училищата, независимо от това дали са общински или държавни, са планирани и ясни. Заплатите на всички са договорени и предвидими и няма никакво основание за каквото и да е притеснение дали ще бъдат изплатени, заявява Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ), който е и директор на 119-то Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София, цитиран от БТА.

Той уверява, че предвидените средства в бюджета на училищата са достатъчни за покриване на всички предвидени възнаграждения - заплата, и всички допълнителни плащания, предвидени в Колективния трудов договор за 2020 година.

Естествено е, че в тази ситуация, всички директори на училища и детски градини, трябва да бъдем с повишена финансова чувствителност и в предвид на неизвестността по време на криза, да не правим никакви странични разходи, иначе естествени в нормална ситуация, отбелязва Стаматов.

Председателят на СРСНПБ отправя призив към своите колеги - училищните директори, да направят необходимото за цялостното изплащане на възнагражденията на учителите и на непедагогическия персонал за периода - не си създавайте излишни притеснения и страхове. Изплатете изработеното за периода, призова Диян Стаматов училищните директори.

"Нека нито един от нас не забравя, че отговорностите си остават само и единствено в нас! Най-вероятно при сериозен и по-дълъг финансов проблем в страната ни, това би се отразило и на сферата на образованието, като част от цялата бюджетна общност. Но на този етап, изплащането на заплатите и допълнителните плащания, е разумно да вървят по план и в пълен размер. Рано или късно кризата ще свърши и нещата ще си дойдат по местата", коментира председателят на съюза на директорите на училищата.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от