Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щабът и църквата с различия за мерките по Великденските празници

От НОЩ твърдят, че има съгласие богослуженията да са на открито, но от Синода казват, че това ще се приложи само в нощта на Възкресение Христово

| обновено на 30.03.20 в 15:45
Томислав Дончев и ген. Венцислав Мутафчийски пристигат в Синодалната палата за среща с представители на Светия синод на БПЦ.
Снимка: БТА

Националният оперативен щаб (НОЩ) и Българската православна църква дадоха различни насоки за мерките в храмовете преди Великденските празници в Синодалната палата.

След разговорите в Синодалната палата от щаба увериха, че има съгласие богослуженията да се изнесат на открито, но от Светия Синод смятат, че мярката ще се приложи единствено в нощта на Възкресение Христово.

След срещата председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски заяви:

„Службите ще бъдат извън храмовете. Контролът по спазването на дистанцията ще се поеме от страна на полицията“.

Час по-късно говорителят на Светия Синод митрополит Киприян прочете официалното становище на Българската църква, в което се казва, че храмовете остават отворени и в тях ще се извършват определените за периода на Великия Пост богослужения.

Към вярващите обаче беше отправен следния апел:

„Светият синод на Българската православна църква призовава вярващите християни да останат по домовете си“.

А от тези, които все пак ще посещават празничните богослужения, се изисква „да използват предпазни маски, както и да се спазва регламентираното разстоние от два метра“.

Пред „Хоризонт“ от Светия Синод обясниха, че богослуженията на Лазаровден и Цветница, както и тези през Страстната седмица ще се извършват вътре в храмовете. Предвижда се обаче върбата на Цветница да се раздава отвън.

Богослужението на Велика Събота през нощта ще бъде на открито до обявяването на Възкресение Христово в полунощ и раздаването на Благодатния огън. След това литургията ще бъде отслужена вътре в храма.

Премиерът Бойко Борисов благодари на патриарх Неофит и на владиците от Светия Синод за разбирането на правилата, наложени в ситуацията на извънредно положение:

"Хем да си вървят религиозните празници и хората да могат да си се помолят на Господ, но и със стриктно спазване и на всички хигиенни и карантинни условия. Ще изнесат свещниците отвън и ще проповядват отвън. Извън храмовете МВР ще контролира реда за разстоянието, маските, дезинфекцията. Така че да могат хората да се помолят на своя Господ. Може и други вероизповедания да поискат, но само при същия ред ще се движим", каза той на пресконференция в Министерски съвет. Но преди да стане ясно официалното становище на мерките по празниците.

Репортаж на Елиница Маринова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна