Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Технологична асоциация подарява 15 000 работни часа на здравеопазването

Искаме държавата да излезе от кризата със системи, които са едни от най-добрите в Европейския съюз, казват от компаниите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии подарява на държавата безвъзмездно 15 000 работни часа на специалисти от фирмите в нея, за да се финализира електронната здравна система, заяви днес Илия Кръстев – председател на борда на Асоциацията.

„Това са технологични фирми и фирми, които правят бизнес услуги с цел тези часове да бъдат използвани за подобряване на системите в здравеопазването“, каза той на брифинг в Министерски съвет след извънредно заседание на правителството.

„Искаме, излизайки от тази криза, който се намираме в момента, държавата да излезе със системи, които са едни от най-добрите в Европейския съюз. Нашата цел е да покажем в една такава ситуация, че трябва да си помагаме и свободният ресурс, който имаме в компаниите в асоциацията, да го използваме в полза на обществото“, посочи Кръстев и продължи:

Надявам се, че това ще е само старт и в тази инициатива ще се включат и други асоциации и компании. За да може след 2-3 месеца или когато и да се случи това, излизайки от кризата, дигиталната подготовка на България да е с едни гърди напред спрямо другите пазари в Европа, добави Кръстев“.

Пламен Цеков, член на борда на същата асоциация заяви, че мотивът за решението е, че държавата е в едно тежко положение. Той посочи, че „ние също страдаме заради случващото се в световната икономика, поради което се освобождава ресурс“.

 „Искаме да заложим на принципа – помогни на държавата, ако искаш тя да ти помогне в един момент на теб, а не първо да искаме помощ… На IT фронта сме много силни, в България има много IT специалисти, на световно ниво, и сега е моментът да бъдем смислени в тази ситуация“.

Ивайло Славов, също от борда на Асоциацията, допълни, че ентусиазмът в организацията е бил „страхотен, когато споделихме идеите си как да помогнем на държавата“.

В рамките на 24 часа ние получихме съгласието на повечето фирми, които членуват в асоциацията. Както и подкрепата на други асоциации и организации, с които в момента говорим за това как да осъществим нещата“, каза той

„Ние като високо технологични компании сме ориентирани към износ. Инициативата е да помогнем на държавата, ако искаме и тя да ни помогне в един момент, добави Цеков.

„Това е доказателство, че кризата не е само премеждие, но ражда и възможности, приемаме протегната ръка с признателност“, каза от своя страна вицепремиерът Томислав Дончев.

„Считаме, че благодарение на тези 15 000 човекочасове дарен труд най-спешното и важното, което можем да направим, е най-сетне в срок от няколко месеца да изградим националната здравна информационна система с всичките ѝ модули, включително електронно здравно досие, електронна рецепта“, добави Дончев. 

Той каза, че Министерството на здравеопазването е имало трудности преди кризата с възлагането на точно тази поръчка, като е имало близо година безуспешни опити за възлагането ѝ.

„Сега ще се случи по този начин – бързо, и това ще има ефект по отношение на най-засегнатата система в ситуацията“, каза Дончев.

Премиерът Бойко Борисов нарече инициативата на асоциацията „добра новина“.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от