Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инспекцията по труда - Ловеч с 14 предписания за противоепидемичните мерки

Сградата на Община Ловеч
Снимка: Пламен Христов

Само за седмица Инспекцията по труда в Ловеч е издала 14 предписания за спазване на противоепидемичните мерки, свързани с опазване на живота и здравето на работниците и служителите.

Директорът Митко Митев поясни, че приоритетно са проверявани десет от предприятията с най-голям брой работещи, където е възможно струпване в работните помещения.

„Обект на проверките беше дали работодателите са оценили рисковете от евентуална зараза и дали в съответствие с рисковете са предприели необходимите мерки – осигуряване на лични предпазни средства, дезинфектанти, миещи препарати, организация на работните места и работните процеси“. на 

Директорът на Инспекцията по труда в Ловеч допълни, че установените нарушения са свързани най-вече с препаратите за дезинфекция:

„Тъй като те са опасни химически вещества и работата с тях изисква работещите да са информирани за рисковете, да са обучени за работа с тях и да са преминали съответните инструктажи.“

Във връзка с това са и издадените предписания на работодателите да премахнат тези пропуски по отношение на дезинфектантите.

Митев каза още, че проверките продължават и обърна внимание за спазване на трудовото законодателство:

„Работодателят не може да предостави неплатен отпуск едностранно, а трябва да има искане от работника или служителя. Продължава да важи специалната закрила за определени категории лица, които не могат да бъдат уволнени, без да е издадено съответното съгласие на Инспекцията по труда.

Апелирам работниците и служителите да не се съгласяват да напускат на основания, които не са им изгодни и ги ощетяват, като например взаимното съгласие, тъй като това ги лишава от съответното обезщетение за безработица“, поясни Митев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени