Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентски град по време на криза

Опашка пред магазин за хранителни стоки в Студентски град
Снимка: Виолета Ашикова

Основно денят на студентите минава в онлайн обучение, а вечерите в онлайн дискотеки. Това каза в предаването „Хоризонт до обед” Живко Русев, председател на Студентския съвет на Техническия университет в София и преподавател, водещ лабораторни упражнения.

След обявяването на противоепидемичните мерки бързо е бил установен контакт със студентите през различни платформи. Забелязва се голям интерес на студентите към дистанционните часове, отчита се увеличено присъствие, разказа Русев пред БНР.

В университета обаче се преподават и техничмески умения, които не могат да се придобият онлайн, а само на място и ощетени от сегашната ситуация са практическите занимания със студентите.

Три пъти на ден се извършва дезинфекция на общежитията и всички общи части в тях, допълни Живко Русев.

Работи една каса за плащане на наемите. Призивът е студентите да не пътуват за плащане на наема, защото той ще може да се плати и след приключването на извънредните мерки.

Със сигурност анулиран семестър няма да има, подчерта Живко Русев.

Иначе обичайният облик на Студентски град в София е драстично променен. Шумният колорит на квартала е заменен от опустели улици, затворени заведения и празни градинки. Оживено е единствено пред магазина за хранителни стоки в сърцето на студентското градче.

Денонощната библиотека Studyhub в Студентски град в София сега е пуста.„От тая карантина съм изгубил всякакъв контакт с хора и трябва да се науча пак да тренирам комуникация”, казва пред репортер на "Хоризонт" един от останалите в София студенти.

„Гледаме много сериали”, „Като е хубаво времето седим на терасата и пием кафе”- така изглежда част от ежедневието на младите хора по време на изолация.

„Имаме котлон, имаме скаричка. Не е толкова страшно, няма нужда от никаква допълнителна паника”, споделя студент.

„Справяме се. Купуваме си, готвим си. Сега можем да експериментираме всичко, което сме искали”, допълва го друг от младежите.

Снимка: Виолета Ашикова„Скука, като няма хора” - така описва ситуацията охранител на общежитие на Медицинския университет. Студентите масово са се прибрали по родните места. В блока са останали единици, които работят. На входовете са разлепени предписания с противоепидемични мерки.

Тук-там работят места за бърза закуска или пица на парче, както и автомивка на възлово място. Пазарите търпят загуби от липсата на клиенти. Продавачка на сергия определя вида на опразнения Студентски град сега като "зловещ".

Студентските столове отдавна са заключени, а отворените обществени перални се броят на пръсти. „Ние не сме спирали работа. За конкуренцията – мисля, че някои пералнички затвориха, реално погледнато доста намаля работата, с намалено работно време сме”, разказва Надя Цветанова, която работи в една от пералните.

Още за картината в Студентски град - в звуковите файлове. 

Снимки в текста: Виолета Ашикова, Спас Крайнин

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна