Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През прозореца на извънредното положение

4
Мич Брезунек, дигитална рисунка от поредицата „Пловдив 2020“, март 2020
Снимка: @sariev.gallery

„Пловдив 2020“. Под това общо заглавие французинът Мич Брезунек публикува серия от ярки, преднамерено недодялани карикатури, осмиващи живота при извънредно положение в града под тепетата. Визуалният му дневник не щади никого – и личи, че Брезунек познава добре местните манталитет и типажи. Карикатурите му стават част от дигиталния проект на галерия „Сариев“ – #sarievselfisolation.

„През тъмните дни на коронавируса, заседнал в апартамента на 6-ия етаж в Пловдив, мога да наблюдавам поведението на населението по време на изолация. Като антрополог започнах да рисувам, за да записвам стереотипите на моите съграждани. Между въображението и реалността се появява тази серия от рисунки „Пловдив 2020“, която, без да олекотява ситуацията, дава друг поглед или дори носи усмивка в ъгъла на устата ви“ – пише за новите си дигитални рисунки мултидисциплинарният артист.

Мич Брезунек е роден в Онже, Франция през 1989 г., а от четири години живее и работи в Пловдив. През 2015 г. завършва Националната академия по изящни изкуства град Лориент.

През последните години работи с различни техники и медии – като керамика, рисунка, живопис, видео, анимация. Мич Брезунек е един от авторите от новата вълна пловдивски творци, представен в изложбата „ФОН: Млади автори от Пловдив 2019 година“ на галерия Sariev.

На #sarievselfisolation и други художници публикуват новите си творби, създадени в дните на принудителна изолация.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна