Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Костов: Медицински стратегии могат да бъдат градени само върху сериозни социални мерки

Снимка: личен архив

"Медицински стратегии могат да бъдат градени само върху сериозни социални мерки, каквито, според мен, успешно се прилагат". Това каза през БНР проф. Коста Костов - координатор на Медицинския експертен съвет (МЕС) към Министерски съвет. Той посочи, че според МЕС мерките са успешни, защото "не бива да си позволяваме никаква свобода по отношение на мерките за социална, физическа изолация, защото иначе бихме допуснали епидемията да се разгърне в мащаби, за които здравната ни система не е подготвена и не може да се справи".

"Всички успешни страни в борбата с епидемията, които минаха преди нас и  натрупаха достатъчен опит, успяха само тези, които включиха целия арсенал от възможни мерки. Като започнем от обикновените хигиенни мерки и стигнем до тежката физическа изолация", обясни професорът.

По думите му целта на мерките е "кривата да бъде огъната като върбова пръчка и да се насочи към по-хоризонтално течение". Това е добра прогноза, акцентира той и изрази очакване да не се даде възможност на кривата на заболелите "да скочи с голяма височина", но посочи, че всичко зависи от спазването на мерките и колко сме дисциплинирани.

Във връзка с очакването, че благодарение на задължителната в българския имунизационен календар ваксина БЦЖ (Bacillus Calmette-Guerin) в България имаме по-сериозно изграден колективен имунитет, проф. Костов обясни, че това не е доказано, но дава голяма надежда: "Ние бихме могли да разчитаме на това, че вероятно имаме един добър колективен имунитет. И това ще се дължи не само на БЦЖ ваксината, а и на всички останали ваксинационни програми, които сме следвали във времето".

В предаването "12+3" проф. Костов заяви, че няма нищо по-добро от това Националният оперативен щаб (НОЩ) да се вслушва в съветите на МЕС, но уточни, че задачата им е не да съветват НОЩ, а правителството.

Той коментира и настояването на МЕС за т.нар. "масов скрининг", но обясни, че това означава: "Всички възможни диагностични лабораторни тестове, които се употребяват по определени възходящи критерии, като най-високо стои диагностичният тест - PCR и той е единственият". 

Професорът заяви, че се злоупотребява с тезата, че от Медицинския съвет прокламират масовото диагностициране със серологични, имунологични, антителни тестове. "Това не е така!", заяви проф. Костов и обясни, че в техните препоръки критерият е за следване на определена последователност на процеса и на върха да е PCR тестът.

Той уточни, че върху доклада на МЕС са работили 14 членове на съвета, а са се включили и още над 70 медицински експерти от цяла България.

Цялото интервю на Даниела Големинова с проф. Коста Костов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!