Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Добромир Живков: Фокусът на безпокойството се измества от здравето към икономиката

Добромир Живков
Снимка: Радио Пловдив

Над 90% от българите се безпокоят от въздействието на Covid-19 върху икономиката, сочат данни от проучване на социологическата агенция "Маркет линкс", проведено в периода 27 - 30 март.

"Фокусът се измества от здравето към икономиката", коментира пред БНР социологът Добромир Живков и обясни, че това се дължи на структурираните действия и правила от оперативния щаб и приемането и спазването им от обществото.

Според него е очаквано да ескалира усещането у гражданите за потенциална икономическа жертва на кризата и силно притеснение за загуба на работа. 56% от българите чувстват работата си застрашена, показва проучването, уточни Живков в предаването "12+3". 

80% от гражданите очакват негативно въздействие на кризата върху финансовото състоянието на домакинствата им. 47% от работещите очакват до края на годината възнагражденията им да бъдат намалени. 

Социологът акцентира, че според проучването на "Маркет линкс" институциите се ползват с доверието на 2/3 от гражданите. 

"Трябва да се каже, че в тази криза се отчита повишаване на доверието в премиера Бойко Борисов, в правителството и в ключови институции. Това е естествен процес, защото е израз на надеждата, че разчитаме на настоящото управление да ни изведе от кризата и да минимизира щетите".

Живков посочи, че наложените мерки в извънредното положение се приемат положително - и по отношение на борбата със заразата, и по отношение на икономическите планове:

"От една страна се приемат добре, управляващите имат и шанс чрез добро разяснение защо са необходими определените мерки и прозрачност да поддържат доверието, но от друга страна, ако това не се случи - може да настъпи по-сериозна социално-политическа криза".

По думите на социолога удължаването на извънредното положение с още един месец би се приело с достатъчна обществена подкрепа от гражданите, но належащи стават отговорите на въпросите какво ще се случва с икономиката при такова удължаване до 13 май. 

Цялото интервю на Даниела Големинова с Добромир Живков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от