Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първа линия - разказ на една лекарка от "Спешна помощ"

Снимка: Ани Петрова, БНР

Лекарите, които първи посрещат болните със симптоми на Covid-19, са екипите на Спешна помощ. В столичната спешна служба вече няма екип, който да не се е сблъсквал с болестта. Медиците разказват, че най-важно в тази ситуация е спокойствието, защото срещу себе си виждат силно притеснени и объркани хора. 

Доктор Кристина Манчева от "Спешна помощ" сподели в предаването "Нещо повече", че смяната ѝ започна със специалната екипировка и с подготовката да успокоява силно притеснените хора, с които се среща:

"Когато знаем, че се касае за такъв случай, предварително много внимателно се подготвяме и отиваме на адреса. Хората са с различни оплаквания, но това, което ние виждаме, е паниката, притеснението и ужасът в очите на човека. И тогава се опитваме да бъдем най-прецизни, точни и в същото време да успокоим пациента. Освен медицинските ни познания, трябва да бъдем и психолози".

По думите на лекарката, често екипите се сблъскват с уплашени и объркани хора, които не могат да опишат какво им е, но в същото време опитват да се лекуват сами, а когато нещата се объркат, стигат до "Спешна помощ":

"Молим гражданите да дават най-обективните и точни отговори на нашите диспечери, за да можем прецизно да се запознаем с опасностите, които грозят екипите ни".

Д-р Манчева посочи, че често пациентите търсят от тях помощ за лечение, което те не извършват: 

"Ние консултираме, след което насочваме. Не ги проследяваме тези хора и поради тази причина нямаме право да им назначим лечение. Не знаем дали ще подейства, дали няма да направи алергична реакция".

Линейките се дезинфекцират след всеки пациент, а спешните екипи поставят маски на всеки, който ги е потърсил, ако сам не си е сложил, обясни лекарката.

"Няма колега, който да не се притеснява, всички сме малко или много застрашени от това заболяване. Всички имаме семейства и се опитваме да пазим и себе си и близките си", сподели пред БНР д-р Кристина Манчева.

Тя акцентира върху стриктното спазване на изискванията за хигиена и дезинфекция и уточни, че минута и половина е достатъчното време за измиване на ръцете:

"Важно е да се спазва технологията за миене на ръце, технологията на дезинфекция. Важна е и технологията на събличане на облеклото". 

В Спешната помощ има специални контейнери, в които се слагат използваните от медиците екипи, след като предварително са поставени в специални торби. 

Цялото интервю на Николай Христов в д-р Кристина Манчева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна