Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Ловеч назначава 43-ма домашни помощници за "Патронажна грижа"

Снимка: БТА

Заради въведеното извънредно положение Община Ловеч ще назначи 43-ма домашни помощници, които да обслужват 241 нови потребители на услугата "Патронажна грижа".

Домашните помощници ще осигуряват подкрепа на възрастни хора над 65 години с ограничения или невъзможност от самообслужване, лица с увреждания, възрастни в риск, които са в зависимост от грижи, поради увреждане, неподвижност или невъзможност за водене на независим и самостоятелен живот, както и лица, поставени под карантина във връзка с Covid – 19, самотни родители с деца до 12 г., които са в невъзможност да оставят децата си сами.

На лицата от целевите групи ще се доставя храна и продукти от първа необходимост, както и лекарства. Заплащането на битови сметки и извършване на неотложни административни услуги също ще бъде поето от помощниците.

Средствата в размер на 390 хиляди лева са осигурени от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Община Ловеч е изискала информация от кметовете и кметските наместници на малките населени места в общината за лицата, които се нуждаят от патронажни услуги, както и за хора, които могат да бъдат наети на работа.

В момента услугата ползват 165 лица, за които се грижат 32-ма служители.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна