Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Брегов: Прокуратурата и изпълнителната власт сриват крехкото доверие в съда

Медиен шум вместо конкретни факти в говоренето за пробива в системата за разпределение на делата

Иван Брегов
Снимка: БГНЕС

Темата за пробива в системата за случайно разпределение на делата се окупира прекомерно и неясно с каква цел, каза в предаването „Преди всички” Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика.

„Очевидно има подаден сигнал към Министерството на правосъдието и може би към Прокуратурата отвън, тоест някой се опитва да им подскаже, че ако има проблем в системата, трябва да бъде решен. Но нека не забравяме, че поддръжката и изборът на автоматизирани информационни системи е правомощие на Висшия съдебен съвет. И преди да окупират темата и да си я присвояват правомощия – както министърът на правосъдието, така и главният прокурор, би следвало да бъдат запознати всички членове на Съдебния съвет – най-малкото членовете на съдийската колегия и председателите на върховните съдилища. Те да говорят по тази тема и след това да се ползва медиен шум и да се досрива и крехкото доверие в съда от страна на прокуратурата и изпълнителната власт.”

Брегов попита защо ако едни членове на ВСС знаят за проблема, други не знаят – „защо те са в привилегировано положение” и припомни, че и председателят на Върховния касационен съд все още не е запознат с доклада. „Докладът не е наличен и на страницата на Висшия съдебен съвет.”

Това е сериозен публичен проблем и трябва да стъпваме на някакви данни, изтъкна Иван Брегов. „А ние в случая имаме една говорилня без никакви данни и конкретни факти.”

„Очевидно тази система има проблеми, но тя беше „извикана за живот”, поръчана от Висшия съдебен съвет като изработка. Тази система отмени една далеч по-порочна. Ако тя има конкретни недостатъци, нека да бъдат отстранени. Няма лошо в това, че е изготвен одитен доклад. Въпросът е за какво ще бъде използван – дали за медийни цели или да отстраним някакви проблеми в правосъдието.”

Виждаме, че на главния прокурор му беше показана вратата от страна на Щаба, който контролира ситуацията с коронавируса. Неясните проверки на цени и на наличие на лични предпазни средства по аптеките предизвика по-скоро публичен гняв, отколкото някакво доверие в Прокуратурата и той си търси вратичка за медийна изява, изземвайки правомощия за пореден път и от Висшия съдебен съвет, и от изпълнителната власт. Това изземване на правомощия, за да печели медийно внимание, определено е дразнещо и трябва да повдигнем отново въпроса за контрола върху Прокуратурата. Ако се окаже, че сега са изговорени един куп глупости в публичното пространство, ще понесе ли отговорност г-н Гешев и по какъв ред?”

Ако на Прокуратурата са известни някакви суми за разпределение на дела, защо на този етап нямаме нито едно досъдебно производство, осъден или обвинителен акт, изтъкна още Брегов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени