Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Диана Йонова: Селенът има влияние върху коронавирусите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Селенът има влияние върху RNK-вирусите". Това каза пред БНР проф. Диана Йонова от Университетска болница "Лозенец" за връзката между селеновия дефицит и RNK-вирусите, какъвто е коронавирусът. Тя посочи, че е срещнала този факт в научни публикации.

По думите ѝ Covid-19 и SARS, който е тежък респираторен синдром, предизвикан от друг коронавирус, имат 75-80% генетично подобен материал, което е много висок дял:

"Самият SARS е в групата на RNK-вирусите, за които има изследвания, доказващи селенов дефицит".

В предаването "Нещо повече" тя посочи, че има и друга теза, според която вирусът предизвиква селенов дефицит. Има проучване, че хора с нормален селен в кръвта и ензимите при наличие на коронавирусна инфекция количеството на селена може да спадне почти на половината". 

Проф. Йонова посочи данни, за които има голяма литературна справка, за това, че Италия, половината от Испания и голяма част от Франция имат почви, които най-вероятно правят селена неизползваем от растенията, а от растенията селенът би трябвало да отива в животните, чрез храната, оттам и в хората:

"Най-много селен се съдържа в белтъците и в някои растения - зърнени храни, ядки", уточни проф. Диана Йонова и добави, че за поддържане на селеновото ниво в организма се препоръчва по един бразилски орех на ден.  

Богати на селен храни са прясната риба, особено риба тон, яйцата и най-вече ядките и зърнените храни.  

Хипотезата е, че селенът има вероятност да бъде един предпазител от лоши мутации на вируса, обясни проф. Йонова:

"Дори и това да не е вярно, селенът е един от най-добрите антиоксиданти и имуномодулатори, така че в профилактични дози е добре да се приема".

Доказано е, че селенът и витамин Е, в комбинация, имат много по-добър ефект, посочи тя, но уточни, че е важно количеството да е колкото е профилактичната доза - от 50 до 100 микрограма.

Проф. Йонова препоръча и прием на витамин D.

Според нея мерките, които се налагат в страната, са достатъчни и трябва да се спазват стриктно. Тя обаче посочи че лични лекари работят без предпазни средства, а ако искат да си направят тест за коронавирус, трябва да отидат в честна лаборатория и да си платят. 

Цялото интервю на Людмила Железова с проф. Диана Йонова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!