Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Урсула фон дер Лайен: България показва, че солидарността все още е в сърцето на ЕС

| обновено на 07.04.20 в 07:11
Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В ексклузивно интервю за БНР председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заявява, че пандемията с коронавируса все още е в критичен момент, въпреки добрите новини, които се чуват през последните дни.

Фон дер Лайен дава за пример доброволческата дейност на един български стартъп и бургаската опера, започнали да шият маски, които след това даряват:

„Има и други вълнуващи примери за мобилизация в България - чух за стартъп за бебешки дрехи и спални чували, който е бил сред първите, започнали да произвеждат маски и който е започнал да ги раздава на полицаи и на болничен персонал. Също и че служители в бургаската опера използват собствен материал, за да шият маски, които после даряват. Разбира се, никога няма да забравим, че България изпрати защитно облекло на Австрия. Всичко това са знаци, че ситуацията наистина е тежка, но солидарността все още е в сърцето на Европейския съюз“.

Председателят на Еврокомисията каза още, че за да се осъществи идеята за нов план „Маршал“, е необходима много силна финансова рамка за следващите седем години:

„Всички сме съгласни, че ни е необходимо огромно финансиране в нашите икономики, така че те да могат да направят отскок, което ще е и най-добрата инвестиция в нашето бъдеще. Смятам, че ако имаме подкрепата на силна финансова рамка за следващите 7 години, ние на ниво Комисия ще можем да мобилизираме средства, които после солидно да инвестираме в икономиките, които пък толкова ще се нуждаят от този рестарт. Според мен, изначално идеята за план „Маршал“ е правилна, защото тя казва: „Страните заедно“.

„Да се инвестира със знанието, че те се справят по-добре, ако съседът просперира. Това е принципът на нашия общ пазар - всички ние знаем, че се справяме по-добре, ако той е силен, ако икономиките на страните-членки са силни и на равноправна основа.

За тази цел разчитам на европейските власти да инвестират в страните членки чрез европейския бюджет, както вече казах - като се мобилизира мощта на този бюджет, който съществува точно заради това.

Добрата страна на европейския бюджет е в това, че всяка страна членка го познава, има много прозрачност, всички знаят правилата, той е създаден за конвергенция и кохезия, както и за да инвестираме заедно и стратегически в нашето бъдеще“, изтъкна Урсула фон дел Лайен.

План "Маршал", изцяло изготвен от ЕС

"Да. Европейският бюджет и неговата инвестиционна сила е за нашите 27 страни-членки", подчерта Фон дер Лайен.. 

Интервюто на кореспондента на БНР в Брюксел с председателя на ЕК, излъчено в предаването "Преди всички", може да чуете от звуковия файл.

Пълния текст на интервюто с председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен може да видите в рубриката "Мнения" на сайта на БНР.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!