Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Омбудсманът препоръча частните детски градини да не искат такси в периода на извънредното положение

Диана Ковачева
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева препоръча намаляване или пълно отпадане на таксите в частните ясли и детски градини за семейства, останали без доходи за времето на извънредното положение в страната. Вчера Министерството на образованието също излезе с препоръки след излъчен репортаж в програма "Хоризонт".

При омбудсмана са постъпили писмени жалби и телефонни обаждания, в които родителите съобщават за поискани от директори на частни ясли и детски градини такси. Чрез имейли те са уведомени, че ако не заплатят част от месечната сума, децата им няма да има къде да се върнат след края на извънредното положение, каза за "Хоризонт" Диана Ковачева: 

"Затова в моята препоръка настоях да бъдат намалени съответно таксите, които родителите да заплащат, а за онези родители, които са останали вкъщи и са в неплатен отпуск и всъщност нямат възможност да заплащат никакъв размер на таксата, тези такси изобщо да не бъдат начислявани".

Според Ковачева трябва да се отчетат както трудностите, свързани с въведеното извънредно положение и непосилната финансова тежест за семействата, останали без доходи, така и фактът, че детските градини реално не предоставят на семействата договорената услуга за отглеждането на децата им.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от