Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италиански учени изследват връзката на тежестта на Covid-19 с генни вариации

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италиански специалисти по молекулярна биология установиха, че различията в сериозността на симптомите на болестта Covid-19 и скоростта на разпространението й в отделни страни може да се влияят от вариациите на ген, свързан с протеина АСЕ 2 (ангиотензин-конвертиращия ензим 2) в генофонда на населението. Това съобщи БТА, като цитира ТАСС.

"Открихме три вариации на АСЕ 2, които често се срещат у италианците и други европейски народи, но почти отсъстват у азиатците“, заявиха авторите на изследването:

„Тези генни вариации могат да променят характера на взаимодействието на вируса с клетките и да повлияят върху скоростта на разпространението му и нивото на смъртните случаи."

Има данни , че новият коронавирус SARS-CoV-2, както и подобният SARS-CoV, който предизвиква тежкия остър респираторен синдром, използват за проникване в клетките на човека и други бозайници, точно АСЕ 2. Той е протеинов ензим - мембранен рецептор, разположен на повърхността на клетките. Предполага се, че коронавирусната инфекция, влияейки и потискайки  ACE 2, води до токсично натрупване на ангиотензин 2, което причинява синдром на остър респираторен дистрес, а в някои случаи и миокардит, бъбречни проблеми и др.

Генът на  ACE 2 е с няколко вариации, които значително променят протеиновата структура. Италианските учени се поинтересували как подобни различия могат да повлияят върху начина, по който вирусът се свързва с този протеин и го използва за проникване в клетките.

За целта анализирали геномите на 7000 италианци. Като използвали получените данни, биолозите подбрали всички възможни вариации на гена на АСЕ2 и проучили как малки негови мутации могат да повлияят върху свързването на кодирания от тях протеин с вируса.

Информация със заключенията на италианските молекулярни биолози е качена на сайта medRxiv. Данните от изследването са предварителни и трябва да бъдат потвърдени.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна