Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Доц. Росица Вачева: Предпазни средства трябва да има за всички клинични звена

Снимка: БГНЕС

Много е важно в настоящата ситуация да не се допусне "взрив" на Covid-19 по модела на вътреболничните инфекции. Това каза пред "Хоризонт" доц. Росица Вачева, председател на Българската асоциация по превенция и контрол на нозокомиалните инфекции и началник на лабораторията по микробиология и вирусология към Университетската болница „Царица Йоанна”.

Специалистите и екипите по контрол на инфекциите в лечебните заведения са на първа линия в процеса. Те трябва да са наясно с последните указания и ръководства за контрола върху разпространението на Covid-19. Това засяга както безопасното изпращане на проби за изследвания, така и организирането на новосъздадените отделения за лечение на вирусната инфекция и поддържане на мерките в тях, поясни доц. Вачева.

„Основна цел е да се минимизира износът на случаи към други здравни заведения и обществото”, подчерта тя.

От първостепенно значение е да се осигури защитата на здравните работници, тъй като те са част от критичната инфраструктура за реакция при тази епидемия. Едно от най-важните пособия за лична защита – това са маските от най-висок клас, които защитават здравните работници на всички нива. Те филтрират аерозоли и микрочастици с големина на микроорганизми и дават надеждна защита.”

Има ясни разписания на Световната здравна организация как трябва да бъдат екипирани различните видове клинични и лабораторни специалисти. „Всичко това трябва да бъде осигурено час по-скоро там, където те не са осигурени”, каза Росица Вачева в предаването "Хоризонт до обед".

Специалистите от всички клинични звена трябва да бъдат осигурени, тъй като не е ясно пациентът насреща им дали е заразен, изтъкна доц. Вачева.

„Няма яснота постъпващият пациент или пациентът, с който се среща личният лекар, който трябва да бъде опериран от хирурга, в АГ клиниките, в ортопедия и т.н., няма яснота пациентът, който постъпва, който бива преглеждан, дали той не е вече заразен.”

Китайските специалисти например открояват сред основните причини за големия брой заразени медицински специалисти там липсата или неправилно използваната медицинска екипировка, тъй като заразяване може да настъпи и в процеса на сваляне на защитното облекло.

Към момента в световен мащаб много хора вече са контаминирани, а най-опасни са тези, които безсимптомно разпръскват инфекцията около себе си, поясни лабораторният специалист.

Доц. Росица Вачева отбеляза, че дори когато говорим, не сме безопасни за околните. Маските от плат са абсолютно достъпни в момента, допълни тя. 

„При всички случаи на излизане навън, на пазаруване, на пътуване в градския транспорт, в аптека, общуване с персонал в административни заведения – изключително важно е. Аерозол се образува и при говорене, не само при кашляне, кихане и т.н. Носенето на маска защитава хората около нас. Изключителна отговорност в това отношение трябва да има.”

Маската, веднъж поставена, не се пипа от външната страна. Не се сваля, за да говорим, тя е абсолютно неефективна, ако виси на врата и когато решим да я сваляме, трябва да я хванем или отстрани за ластиците, или за тези връзки, с които е прикрепена и да бъде изхвърлена. Веднъж поставена и веднъж ползвана, тя е контаминирана”, напомни специалистът.

Дезинфектантът се нанася върху сухи ръце и в продължение на 20-30 секунди те се обтриват, а след това не се мият, добави доц. Вачева. 

Още детайли по темата как да защитим себе си и болниците - в звуковия файл.  

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.