Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кънчо Стойчев: Българският производител се бори за равнопоставеност, не за привилегии

Кънчо Стойчев
Снимка: БГНЕС

"Българският производител се бори за равнопоставеност, а не за привилегии или екстри". Това каза пред БНР Кънчо Стойчев - председател на УС на съюза "Произведено в България". По думите му до този момент държавата е показвала нежелание да подпомогне българските производители.

"Положението на българските производители в големите международни търговски вериги в България е дискриминационно", категорично заяви той в предаването "Нещо повече".

Според него политиката на тези вериги е да убие българския бизнес, за да отвори пазара в България за други стоки. Той уточни, че дискриминацията е по линия на злоупотреба с пазарна сила.

"Не става дума за преговори с тях, там има диктат. Дава ти се един договор, който или подписваш, или се самоубиваш. Няма никаква равнопоставеност спрямо договорите на другите, т.е. това е пряко нарушение на правилата на конкуренцията. Извиват се ръце", обясни Стойчев.

В началото на всяка година условията се подобряват в полза на търговските вериги с 1,5% до 3%, посочи още председателят на УС на съюза "Произведено в България" и добави, че има на бюрото си документи, според които търговските отстъпки стигат до 70%, което по думите му е "феноменален случай на арогантност".

Стойчев изтъкна, че въпреки големите си търговски обороти от 10 млрд. лв. на година, международните търговски вериги "изпомпват всичко навън" и не оставят в България никакви данъци върху печалбите си. 

"Ако ние нямаме свое производство в тази криза, никой няма да нахрани България", заяви Стойчев.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Кънчо Стойчев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!