Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС ще обсъжда резултатите от одита на системата за случайно разпределение на делата

Висш съдебен съвет
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет ще обсъжда резултатите от одита на Централизираната система за случайно разпределение на делата.

Причината за това са констатации, заради които Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за компютърно престъпление. До делото се стигна след като шестима съдебни кадровици сезираха главният прокурор Иван Гешев, че одиторите са установили, че системата не е защитена и лесно може да бъде манипулирана:

"В одита се съдържат доста сериозни съмнения, че системата, ако мога да използвам този термин, е "пробита". На IT одиторите не е даден пълен достъп до системата от специалистите във ВСС, те са работили по ограничени данни и въпреки тези ограничени данни, в доклада се съдържат данни за конкретни констатирани опити за манипулация. Това за мен е сериозен срив в доверието върху съдебната власт.

Това е изключително важен казус, който може потенциално да засегне десет хиляди български граждани, техните имуществени и неимуществени интереси. Как да имаме доверие в съдебната власт при положение, че съществуват има основателни съмнения, че може всеки един казус да бъде решен по несправедлив начин", каза преди дни в предаването "Неделя 150" на Българското национално радио главният прокурор Иван Гешев.

Очаква се съдебните кадровици да обсъдят и предложението на обвинител номер едно за мораториум върху ръста на заплатите в съдебната система през 2020 година заради очакваните икономически последици от Covid - 19.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна