Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Портрети под карантина

Сплотеност и много усмивки в новия проект на фотографа Ивелина Чолакова

Възможно ли животът под карантина да бъде не скучен и еднообразен, а цветен и изпълнен с много настроение? Да, и това доказва Ивелина Чолакова с новия си фотографски проект. Усмихнати семейства надничат от прозорци и балкони в нетрадиционни срещи отдалеч, доказвайки, че когато сърцето е пълно и сме с хората които обичаме, нещата не са толкова страшни.

„Идеята всъщност е на фотографа Адас (Adas) от Литва. Той беше направил с дрон портрети под карантина на хора от неговия град Вилнюс. Част от тях бяха като постановки – някои хора по прозорците бяха облечени като за плаж, други се преструваха, че карат колелета на балкона – разказва Ивелина Чолакова. – Много ми хареса идеята по този начин да се запази споменът за този отрязък от времето, когато България се намира под карантина. Помолих приятели и познати в София да участват, а аз отидох с най-дългофокусния обектив, за да мога от отсрещния тротоар и по-далеч да направя снимка на семейството им на балкона, на прозореца или в двора на къщата, в която живеят.”

На призива на Ивелина Чолакова откликват толкова много нейни приятели и клиенти, че тя не успява да обиколи всички желаещи да участват в проекта с хаштаг #оставамвкъщи. Но се надява да има възможност да продължи да снима, докато продължава това трудно за всички преживяване. Какви видя семействата през обектива си?


„Видях ги щастливи и сплотени заедно, всички бяха позитивно настроени, много усмихнати, изглеждаха ми спокойни, и искрено се надявам да е така, защото когато хората са заедно, по-лесно преживяват подобни кризи смята Ивелина и добавя, че най-голямо впечатление ѝ е направила взаимната радост от тези срещи. – С тези хора не сме се виждали вече доста време, затова емоцията и за двете страни беше много голяма. Седейки вкъщи, ние нямаме никакви социални контакти извън Интернет, и да се видиш на живо с някого, да обмените няколко приказки, е истинско удоволствие.”

Във фотосесията се включват и случайни съседи, а най-щастливи на снимките изглеждат децата – прегърнали домашните си любимци, с пъстри рисунки и послания „Останете си вкъщи”, „Бъдете спокойни” и др.


Бих призовала хората в изолация да си останат вкъщи, за да може по-бързо да преминем през всичко това, съвсем скоро да го забравим и то да остане просто в нашето минало – казва Ивелина Чолакова. – Някой ден ще се обръщаме назад и,  надявам се, ще разказваме с усмивка за преживяното.”

Снимки: Ивелина Чолакова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени