Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как живеят бездомните, когато всички сме у дома

Снимка: БГНЕС

Пандемията от коронавирус открои факта, че сме много по-свързани, отколкото сме си представяли. Светът разбра, че обществото е здраво в буквалния смисъл на думата, тогава, когато са здрави отделните му членове. И обратното.

А дали едно общество не е по-силно и по-здраво тогава, когато съумява в трудни ситуации да се погрижи за най-уязвимите си членове, каквито са бездомните хора.

Какво се случва с тях в момента?

"Кризисният център за бездомни хора беше затворен още с обявяването на извънредното положение на 13 март. Бездомните няма къде да отидат. От друга страна, им е забранено да ходят по улицата и са застрашени от санкции – каза Юлия Георгиева от Център за хуманни политики.

Да бъдат събрани и затворени на едно място би било опасно.

Голяма част от тези хора нямат как да си осигурят прехраната. Впрочем просията у нас е санкционирана и подлежи на глоба по закон."

На много места в Европа, включително съседна Гърция, хотелите, затворени за туристи, приютиха бездомни и хора в риск. 

Световните знаменитости унесено повтарят, че коронавирусът е големият изравнител, но всъщност не е така. Кризата е далеч по-безмилостна към най-уязвимите. 

Когато мислим за изхода от ситуацията, е добре да си представим възможностите да излезем от нея по-солидарни и емпатични и като отделни хора, и като общество.

Юлия Гергиева е председател на „Център за хуманни политики“, насочен към сферите на образованието, науката и подобряването на ефективността на политиките, а от май 2019 г. поддържа работата на „Розовата къща“, нископрагов център за хора, страдащи от зависимости.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна