Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Василев: Ще има още мерки, нещата няма да спрат до тук

Държави като България могат да излязат по-силни отколкото бяха, смята той

Снимка: БГНЕС

"Нещата няма да спрат до тук. Независимо от ситуацията по-късно през годината - ще има още мерки". Това каза пред БНР Николай Василев - бивш вицепремиер и министър на икономиката и на транспорта. Той посочи, че една от големите инвестиционни банки - "Голдман сакс", прогнозира за САЩ спад от 34% на БВП за второто тримесечие, което сега започва:

"Като икономист не съм чувал такива цифри и не мога да си ги представя. Това е все едно да кажеш на един лекар, че с 34 градуса ще намалее температурата на пациента".

В предаването "Нещо повече" Василев коментира, че от бюджетна гледна точка е по-добре за държави като България да спестяват повече: 

"България беше една от малкото дисциплинирани държави по целия свят, която два пъти си намалиха дълга - между 2008-а и 2009-а година и втори път между 2015-а до 2019-а". 

Според него обаче през годините е трябвало много повече да се спестява и от държавите, от фирмите, и от всички домакинства.

Николай Василев заяви, че държави като България могат да излязат по-силни отколкото бяха, в сравнение с другите, защото България има 20% дълг, "а тези, които имат 130% - 180%, за тях какво да говорим":

"В България не е толкова страшно. Това е благодарение на добрата фискална политика от 1997-а до 2019-а година", категоричен беше той.

Василев определи като правилно вдигането на тавана на дълга в бюджета за 2020:

"Най-добрата политика не би било лесно да се вземе дълг и лесно да се изхарчи, това всеки може да го направи. Най-трудно е да се види откъде могат да се спестят по-малко приоритетни разходи, които могат да се отложат за следващи години, за да могат да се намалят разходите в бюджета и от там да се поемат мерките".

Италия и Франция нямат нито една година, в която да са имали бюджетен излишък, същото важи и за Румъния, посочи Василев и заяви, че за него - като икономист - е невъобразимо.

Интервюто на Людмила Железова с Николай Василев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна