Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Акад. Богдан Петрунов:

Най-важното по време на пандемия е да бъде съхранен имунитетът

Снимка: pixabay

При една такава пандемия в целия свят безспорно е много важно състоянието на нашия имунитет. Изложени сме в момента не само на една тежка вирусна атака, която потиска функциите на имунната система. По-важно е, че след тази белодробна вирусна инфекция, която завършва с тежка бронхопневмония, много често последва бактериална инфекция. Това заяви акад. Богдан Петрунов, алерголог, имунолог и консултант в Националния център по заразни и паразитни болести, в здравната рубрика на ''Нашият ден''. 

Вирусната инфекция е опасна, често води до фатален край. Но голяма част от случаите, които също завършват фатално, са от последващите бактериални инфекции. А точно при тях е много важно засилването на имунната система. 

Съвременните хора поначало сме изложени на много вредни въздействия – високата радиация, замърсената околна среда, храните с невисоко качество, придружени с коректори, стабилизатори, оцветители и консерванти, които въздействат отрицателно на имунната система. 

В условия на карантина да се приемат основните витамини А, С и D, които по различен механизъм усилват имунната система. Съществуват и много добри лекарствени средства и богата серия от т.нар. "хранителни добавки". Ние в България разполагаме с много висококачествени полибактериални имуностимулатори – широка група препарати, одобрени и официално утвърдени контролни органи, които дават добри резултати. Смисълът на тези препарати е да засилят отделни елементи на имунната система – на двата основни клона на имунната система – единият е свързан с образуване на защитни антитела, а другият с отделянето на едно вещество с мощно противовирусно действие – т.нар. "интерферон". Интерферонът е биологичен продукт с грамадно противовирусно действие, а успоредно с това е мощен стимулатор на имунната система. Смятам за важно ползването на такива имуностимулатори по време на епидемия. 

Да запазим същността си в добри физиологични условия зависи от три системи – имунната, ендокринната и нервната. И трите системи се влияят много от активната двигателна дейност. 

Разговорът с акад. Богдан Петрунов, алерголог, имунолог и консултант в Националния център по заразни и паразитни болести, е част от кампанията на БНР, осъществявана от програма "Христо Ботев", "За здравето – заедно в борбата с коронавируса". Целта на тази кампания е с помощта на водещи специалисти – лекари и учени, да даде вярна и точна информация за всички въпроси, свързани със здравната ситуация в момента.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от