Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Димитър Иванов: Швейцария се справя с Covid-19, здравната система не колабира

Covid-19 отделение в Швейцария
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Швейцария, която е с население около 8.5 милиона души, до момента има около 950 починали от Covid-19. Здравната система не колабира и не стигна до запълване на капацитета. Това разказа в предаването „Хоризонт до обед” Димитър Иванов, координатор на Временните обществени съвети на българите в чужбина, който живее в Цюрих.

Швейцария има средно 11-12 легла за интензивна грижа на 100 хиляди души. Други страни имат два до три пъти повече, но е важно, че не се достигна до този капацитет и не се наложи да се прилагат протоколите за избор на пациент, чрез които се дава предпочитание на тези пациенти с най-високи шансове за излекуване и пълноценно възстановяване. Това беше положението в Италия - в Ломбардия, което е сега и в Ню Йорк, във Великобритания. При нас всеки тежко заболял можеше да получи качествена интензивна грижа. В това отношение Швейцария имаше капацитет да помогне и на съседни държави.”

Снимка: ЕПА/БГНЕСВ сравнение с други западноевропейски държави Швейцария се справя добре, подчерта Димитър Иванов. „Не сме сред отличниците като Норвегия, Дания или Австрия, но сме сред много добрите, заедно с Швеция, ако данните са верни. И много по-добре от страни като Белгия или Холандия.”

Създаде се впечатление, че Швейцария е една от по-силно засегнатите страни. Аз го отдавам на това, че при нас епидемията се разви по-рано от други страни, в южната част особено – в италианоговорящия кантон поради близостта с Италия и интензивния пътникопоток на живеещите и работещите. Кантони в близост до Франция също са силно засегнати", допълни Димитър Иванов. 

"В момента положението се успокоява. Ние сме в платото. Броят на диагностицираните нови заразени започна да намалява някъде около една седмица след въвеждане на извънредното положениеот 1400 на ден на 500-600 в последните дни. Броят на починалите достигна своя пик в края на март. Оттогава не е нараствал. Поддържа приблизително постоянни стойности”, обясни Иванов.

В Швейцария се обсъждат различни сценарии за овладяване на епидемията - оптимистичните са за май, а песимистичните - ограничителните мерки да продължат до юни, август, дори септември.

Така изглежда грижата за пациенти с Covid-19 в Швейцария  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Досега Швейцария е сред страните с най-висок брой диагностицирани заразени на 100 хиляди души – над 2 700, или общо 24 000, уточни още Димитър Иванов. С бавните PCR тестове първоначално са били тествани по 2 500 души дневно, сега този брой достига 16 хиляди на ден.

„Засега не се предвижда масово тестване. Тестват се приоритетно медицински персонал, хора от рисковите групи – възрастни, с хронични заболявания, болни от други болести, които се приемат в болница и роднини на хора с диагностицирано заболяване коронавирус."

Преобладава умерен оптимизъм, а властите информират внимателно и уважително, каза още Димитър Иванов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Снимки: ЕПА/БГНЕС - 8 април 2020 г.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от