Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът реши: Купуваме маски и респиратори от Китай, PCR тестове от Южна Корея

Министерски съвет
Снимка: Ани Петрова

Правителството ще осигури и заплати транспорта на закупените от Китай 1,176  млн. предпазни маски за еднократна употреба, 1 милион медицински маски и 50 респираторни апарата. Със същия транспорт в България ще се доставят направените дарения от Китай за страната ни.

На извънредното си заседание правителството реши още, че министърът на здравеопазването ще подпише договор за доставка на тестове за Covid-19 с южнокорейска фирма.

На този етап се предвижда да се закупят 30 хиляди броя на стойност 303 хиляди щатски долара. Тестовете ще са "риал тайм" РСR и притежават сертификат за употреба в ЕС за диагностиката.

Договорът не е с фиксирани крайни количества, по него могат да се правят допълнителни заявки за доставка в зависимост от необходимостта.

Съгласно друго правителствено решение министърът на здравеопазването трябва да внесе в издадените заповеди за извънредното положение корекции, за да се осигури безпрепятствен достъп на транспорт, който превозва сезонни земеделски работници до обработваемите селскостопански площи.

Транспортните средства трябва да се дезинфекцират от населените места, от които тръгват, а работодателите да осигуряват лични предпазни средства - ръкавици и маски. Целта на тези промени е да се осигури засаждането, отглеждането и прибирането на земеделската продукция в условията на обявената пандемия от Covid-19.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна