Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Бонева (Костадинова): Не се притеснявам за подготовката си, тренирам сама

„Никой не очакваше подобно нещо. Всички бяха готови и тренираха усилено за Олимпиада. Оставаха само няколко месеца до най-големият и чакан форум от всички спортисти. На никой не му е приятно, но нямаме избор. За всички е. Не е само за стрелбата, изобщо е за спортния свят. На всички е тежко, но най-важното в момента е да останем здрави, да запазим себе си, децата си, семействата си, родителите си най-вече. Те са в най-рисковата група в момента“, това сподели специално за БНР една от най-добрите ни състезателки по спортна стрелбаАнтоанета Бонева (Костадинова), която има олимпийска квота и чакаше с нетърпение да участва в най-големия спортен форум, който знаете заради пандемията от COVID-19 беше отложен за догодина.

Медалистката от редица световни купи, европейски първенства, от европейските игри от Баку и Минск, сега намери време, след няколко години брак да смени фамилията си и вече е Антоанета Костадинова.

„Аз от треньора ми съм научена да не мисля за това, което не зависи от мен. След като така са преценили, значи така е най-добре за всички. За една година много неща биха могли да се променят, особено в спортовете където възрастовата граница има значение. Специално за стрелбата смятам, че би могло да помогне. Ние имахме нужда от почивка. Прекалено много време се събра, от състезание в състезание. Постоянно в подготовка. Това би ни помогнало. Смятам, че това ще помогне.“, сподели родената в Търговище състезателка.

„Всеки спортист с треньора и екипа си биха могли да си структурират  процеса на тренировки, за да може пика й да е на Олимпиадата. Специално за мен не се притеснявам. Не съм прекъсвала тренировки. Идвам в залата, отключвам си, заключвам. Тренирам сама. С треньорът ми се чуваме само по телефона. След това му изпращам резултатите. Наблягам на сухите тренировки. Това за стрелбата, специално е едно от най-важните неща, ако не е най-важното. За това смятам, че за мен подготовката няма да е проблем“, добави Тони.

„В стрелбата по-големия брой квоти бяха раздадени. Бяха останали само тези, които трябваше да се раздадат на европейската квалификация, по една квота в дисциплина. И от ранглистата още по една и то за държавите, които нямат. По отношение на състезанията нямаме яснота. Говори се , че тази квалификация, която трябваше да се проведе май, ще бъде отложена за догодина. Миналата година световната федерация взе решение световните ни първенства да бъдат през две години. Следващото се пада точно през 2021 година. Заради това, че отмениха Олимпиадата за догодина, нямам представа какво решение ще се вземе и дали ще имаме световно първенство в крайна сметка след Игрите. Всички чакаме за да видим как ще се развият нещата“, завърши топ спортистката ни.

Цялото интервю с Антоанета Костадинова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна