Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Димитров: Най-много ни притеснява минималното обезщетение за безработица

Снимка: БГНЕС

Най-много ни притеснява минималното обезщетение за безработица. Постоянно повтаряме, че то е извън закона“. Това каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той поясни, че законът казва, че обезщетението трябва да е 60% върху дохода, върху който човекът се е осигурявал:

„Тези 9 лева на ден, които получават хората с минимално обезщетение, нямат връзка с никаква минимална заплата, с никакъв минимален доход. Затова получават 190 лева на месец за осигурени лица, това не е помощ, а това е осигурителен риск, който е скандално нисък. Трябва да са 360 лева месечно. Затова ще са необходими около 60 млн. лева, за да могат да бъдат обхванати вече регистрираните безработни, които от миналата година досега са около 45 000 души. До края на годината тази цифра по наши прогнози ще нарасне до 65 000 души. За тях трябват още около 34 млн. лева“.

В предаването „Неделя 150“ Димитров подчерта, че в момента законовата норма за достъп до обезщетение за безработица е несправедлива

„Ако си останал безработен за един месец, след това три години нямаш право да получаваш обезщетение“.

Пламен Димитров каза, че на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество утре синдикатите ще предложат мярка за ваучери за храна на стойност на линията на бедност за всички в режим на подпомагане, за такива, които нямат право на обезщетение за безработица. 

Той заяви, че досегашните мерки са добри и обхватни, но трябва целеви секторни мерки: 

„Наблюдаваме около 500 най-големи и средни предприятия, от които зависи нашата индустрия. В 1/5 от тях има сериозни проблеми. Тежката индустрия все още не е засегната. Съкращенията на хора в леките сектори преминават и към преработваща промишленост, автомобилния клъстер. Бизнесът колабира... Спад в икономиката ще има, няма как да няма“. 

Според него прогнозите на управляващите за икономиката ни са „прекалено розови“. 

Интервюто с Пламен Димитров можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна