Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленчукопроизводител: Не е редно спазващи правилата да се приравняват с нарушители

Снимка: БГНЕС

„Има опашка, има хора от Общината, от полицията. Пазаруващите спазват дистанция“. Така описа актуалната обстановка на пазара в кв. „Красно село“ в София Благо Илиев, земеделски производител от Пазарджик, който произвежда домати и краставици и ги продава на пазара в столичния квартал.

Той подчерта, че на пазара се изпълняват всички изисквания и че не е редно, тези, които спазват правилата, да бъдат наказвани заедно с тези, които ги нарушават.

Заради драстично нарушаване на противоепидечимните мерки на пазари в страната министърът на здравеопазването издаде заповед работа да преустановят всички кооперативни пазари и цветни борси. Те ще могат да работят до сряда, 15 април, за да имат възможност да продадат продукцията си. Каквото остане непродадено, премиерът Бойко Борисов предложи да бъде изкупено от социалния патронаж.

В предаването „Преди всички“ Благо Илиев поясни, че такава мярка не е адекватна, защото много от продуктите вече ще бъдат негодни за консумация:

„Голям проблем имат хората, които произвеждат марули, лук, чесън. Това е стока, която се скапва за 12 часа“.

Той обясни, че голям част от търговците работят със земеделски производители директно:

„Ние сме малки бизнеси, работим семейно. Всички сме вкарали пари в нещо, което още не е започнало да дава пари обратно. За по-нататък ние няма да започнем да произвеждаме отново“.

Зеленчукопроизводители заплашиха с протест срещу затварянето на пазарите заради неспазване на противоепидемичните мерки.

Интервюто с Благо Илиев можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна