Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Нужен е план за поетапно излизане от извънредното положение

| обновено на 14.04.20 в 14:25
Няма да ме видите в хора на паниката, колкото и рейтингово да е. Предпочитам гласа на разума, каквото и да ми струва“, коментира Румен Радев в Трявна.
Снимка: БГНЕС

България трябва да има план за постепенно излизане от извънредното положение, въведено заради коронавируса, за да не рискува втора вълна, каза днес в Трявна президентът Румен Радев.

По думите му апелите трябва да бъдат към разума и отговорността на хората, а не да се насажда страх и паника:

„Многократното повтаряне на манипулацията, че президентът иска да саботира здравните мерки, няма да я превърне в истина. Ако нещо може да компрометира здравните мерки, това не е безотговорността на българите, както се опитват напоследък да ни внушават, а това е липсата на убедителни, навременни социални и икономически мерки. Защото тяхната липса води до обезверяване на хората. Трябва да се мисли България как безопасно, управляемо, контролирано ние да излизаме от това състояние. Много държави вече работят с планове. Ако България не го направи сега, да започне да работи по такива планове, ние рискуваме от втора вълна“.

Според президента Радев демографските проблеми у нас ще се задълбочат, ако икономическото възстановяване се забави. 

При посещение на предприятие край Трявна, специализирано в производството на отбранителна продукция, държавният глава посочи, че при ограничен износ и загуба на пазари за страната, институциите трябва да ускорят административните процедури за предприятията, които продължават работата си, имат клиенти и сключени договори и очакват съответните разрешителни за износ.

„Не деля българите на работещи в частния и в държавния сектор“, подчерта президентът Радев в отговор на въпрос, че посетеното дружество, в което са заети 630 души, е частно.

„Съдбата на българските работници е от значение. Важно е тези хора да могат да получават заплати за реално изработения си труд и в кризата да помагат на държавата с данъчни постъпления, а не да висят на врата ѝ за помощи“, допълни Радев.

По думите  му ролята на институциите е с работата си да внасят спокойствие за заетостта на хората и съдбата на семействата им.

Радев проведе среща с кмета на Община Трявна Силвия Кръстева, която подчерта действията на местните власти за запазване на всяко работно място в града. Обсъдени бяха  мерките за осигуряване на непрекъснат и ефективен дистанционен учебен процес, както и перспективите на Трявна да продължи да се утвърждава в бъдеще като туристически и лечебен център за белодробни заболявания. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени