Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Декамерон 2020" - не всичко е "Русенско варено" и тоалетна хартия

Александър Шпатов
Снимка: личен профил

“Декамерон 2020 - подбрани български разкази за четене по време на пандемия” е нов онлайн проект, в който безплатно са предоставени 100 творби на 30 от най-успешните съвременни български автори. По примера на героите на Бокачо, които си разказват истории, за да преживеят по-лесно изолацията във Флоренция по времето на чумата, инициаторите на този проект се обръщат към литературата в дните на карантина. 

Сред авторите са Деян Енев, Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Алек Попов, Мирослав Пенков. Почитателите на новата българска литература могат да намерят онлайн текстовете им, а също така и да свалят някои от най-популярните им разкази. Организаторите призовават да подкрепим писателите и издателите им, като поръча онлайн тяхна книга. 

Александър Шпатов, който е един от организаторите на инициативата, също участва със свои творби:

"Цялата визуализация и корицата, която направихме, все с дефицитни стоки, защото в това време първото, което направиха хората, беше да се запасят с най-необходимото. Разказите не са най-популярни и се опитахме да ги дегизираме като нещо изключително важно и ценно и повече хора да посегнат към тях. Впоследствие те сами ще се убедят, че не всичко е консерви "Русенско варено" и тоалетна хартия".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна