Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Центърът за развитие на медиите предлага сигурни канали за сигнали за корупция

Снимка: БГНЕС

Законовата защита спрямо хората, които подават сигнали за нарушения и корупция е съществен проблем. България е сред държавите, които нямат такъв закон“. Това подчерта пред БНР Яна Пеловска, управител на Центъра за развитие на медиите.

Центърът е една от 50-те неправителствени организации в цял свят, които се обединиха в коалиция в защита на подаващите на сигнали за нарушения и корупция по време на пандемията и след нейния край.

„Сега тази тема става актуална, по време на пандемията, защото тази ситуация показва колко е важна отчетността и нуждата от редовна и ясна информация. Прозрачността и честността излизат на преден план. Вече има поводи за притеснения – за капацитета на здравните системи, за обществените доставки, за нарушение на законови актове, за нарушаване на личната неприкосновеност на хората“, допълни Пеловска в предаването „Преди всички“.

По думите ѝ, когато се взимат решения в извънредна ситуация, подаващите сигнали могат да изиграят жизнено важна роля, за да могат да се запазят принципите на демократичния контрол:

„По цял свят е доказано, че сигналите за нарушения са най-силното средство за борба и превенция на действия, които са в ущърб на обществения интерес, но тези хора трябва да бъдат защитени“.

Според Яна Пеловска в такива смутни времена нарушенията стават по-лесни:  

В България имаме 25 осигурени канали за сигнализиране с един гарантиран механизъм за сигурност. Имаме интерес от болници, компании, браншови организации, но нямаме интерес от публични институции“. 

Интервюто с Яна Пеловска можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени