Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският културен институт в Москва с нов онлайн формат

Прожекция на документалния филм „Ген“ на Павел Васев в негова памет

Павел Васев
Снимка: БГНЕС

При наложената самоизолация в света все по-често се чува твърдението: „Вече нищо не е така, както беше.“ И това е така за мнозина, сред които е и Българският културен институт в Москва. Налага се бърза адаптация и готовност за промяна.

На 15 април – рождения ден на Павел Васев, ще бъде излъчен онлайн в негова памет документалният му филм „Ген“ (1985, 22 мин.). Виртуалната среща отдава почит на обичания български режисьор, дългогодишен директор на БКИ в руската столица.

Събитията продължават по предварителната програма, но в движение се трансформират във видеоуроци, видеомостове, кино и лекции онлайн. Този бърз преход се оказва възможен благодарение на партньорството на БКИ с Центъра за славянски култура на Библиотеката за чуждестранна литература, където тече програмата „Български сезон“. Партньор на БКИ е и Българското училище при Посолството на България в Русия, много студенти, колеги и приятели на България.

170-aта годишнина от рождението на Иван Вазов се отбелязва с видеоуроци, които вървят под надслов „Голямото междучасие“, а българските издания на руски бестселъри като „Авиатор“ (Издателски дом „Лист“) са повод за видеомостове с участието на превеждани в много страни по света писатели като Евгений Водолзакин, с преводачката Здравка Петрова и др. 

Драматургът Майя Праматарова разказа за новите форми на работа, онлайн премиерите на БКИ и културния живот в руската столица.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна