Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ананиев: Ще тестваме масово гражданите за Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Осигурени са достатъчно бързи тестове, от които над 20 000 PCR  теста, така че да започне масово изследване на населението в България. Това съобщи в Банско здравният министър Кирил Ананиев.

Ананиев и премиерът Борисов посетиха медицинския център в града, за да се убедят, че масовото тестване в курорта върви нормално.

„Убедихме се, че имат дрехи, имат максимално предпазни средства, работят си хората в пълен обем, така че масово да се тестува градът. Догодина, живот и здраве, пак да е пълен курортът, това е целта. Целта е да ви запазя живи и здрави, нищо друго няма важно в момента“, заяви премиерът Борисов.

Над 4 милиона лева са даренията, постъпили сметката на здравното министерство, които ще отидат за обезпечаване работата на здравните заведения, борещи се с коронавируса.

Спазването на ограничителните мерки постави България на първо място по най-малък брой заболели на 100 000 души население в доклада на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията заразни болести, каза министър Ананиев и обяви, че започва масово изследване на населението у нас:

„Тотално тестване предстои, досега обикновено тествахме хората, за които имахме съмнение и след установяване на свързаните с тях лица. Оттук нататък, благодарение на това ,че осигурихме и ще осигуряваме още повече тестове, тестването ще стане тотално, колкото повече хора тестваме, толкова по-ясна е картината“.

Има и пълна обезпеченост за това, допълни премиерът Борисов:

„Имаме над 20 000 PCR, където са пуснати да се тестват, платили сме в Южна Корея, за тях казват, че са най-хубави, лабораториите вече са 18, и в Пловдив днес е открита“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!