Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Благоевград върви към нови избори за кмет

| обновено на 16.04.20 в 17:26
Снимка: БГНЕС

Благоевград върви към нови избори за кмет на общината. Това стана ясно от  след произнасянето  на тричленен състав на Върховния административен съд, който остави в сила решението на Административния съд в Благоевград за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета Румен Томов. 

В края на януари административният съд в Благоевград излезе с решение за прекратяване на пълномощията на кмета с аргументите, че Румен Томов не е спазил сроковете за заличаване на фирмата, на която е бил едноличен собственик, както и че не е уведомил институциите  за предприетите  по закон действия.  Преди да се стигне до делото, такова искане бе депозирано и в Общинската избирателна комисия, която  отказа да прекрати правомощията на градоначалника.

С днешното си решение ВАС остава в сила решението на съдиите в Благоевград и отменя решението на ОИК. Мартин Бусаров, председател на ОИК-Благоевград заяви за БНР:

"ОИК ще трябва да се събере на заседание и да подложи на гласуване проект за решение, съответно с мотивната част на решението на Върховния административен съд"

Запитан, може ли гласуването да бъде различно от решението на ВАС, Бусаров обясни: 

"Може да не се събере необходимото мнозинство за произнасяне на решение, с което да бъде прекратен мандатът, предсрочно, на г-н Томов, но аз вярвам в разума на колегите и мисля, че ще изпълним съдебното решение". 

Кметът Румен Томов, чиито правомощия са прекратени от съда, не беше открит за коментар,  но преди време заяви, че е готов отново да отиде на избори. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

На кратък брифинг днес инж. Румен Томов - отстраненият след излязлото днес решение на ВАС кмет на Благоевград каза, че благодари на съда за мъдрото решение и мъдрите съвети на адвоката си.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна