Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иновативна кабина за дезинфекция ще бъде дарена на столична болница

Снимка: spesima.eu

Иновативна българска разработка – кабина за дезинфекция, наречена DISINFECTA ще бъде дарена на столична болница със заразени с Covid-19.

„Разработихме я за изключително кратко време – в рамките на 10 дни бе проектирана и бяха изработени първите 2 прототипа“, заяви пред БНР д-р инженер Венцислав Славков, управител на българо-германската компания „Спесима“ за специализирани системи за автоматизация на индустриалното производство, чието дело е новата разработка.

„Камерата е предназначена за дезинфекция на персонал, работещ с пациенти от инфекциозни болници след излизане от опасни зони, а също така за предварителна дезинфекция на персонал от хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство. Камерата е оригинална разработка на фирма „Спесима Инженеринг“ и е защитена със заявка за патент и търговска марка от патентното ведомство“, уточни инж. Славков в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Той допълни, че камерата представлява проход от алуминиеви профили с поликарбонатни стени, монтирани върху основа с контейнер от неръждаема стомана за събиране на отработената течност, която с помпа се прехвърля в специален резервоар.

Има два вида специални дюзи за пръскане и за разпрашаване на дезинфекциращия разтвор. С помощта на микропроцесорно управление може да се избира съответния режим на работа и колко време да бъдат включени дюзите.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

Венцислав Славков                Снимка: spesima.eu

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени